Rivo Sarapik • 20 veebruar 2013

Vaata, mis firma kasvab kõige kiiremini

Äripäeva Gaselli TOPi ehk kiiresti kasvavate firmade edetabeli võitis terase hulgimüüja OÜ Kominox, mis kasvatas käivet 21 ja kasumit 552 korda.

Kominoxi juhatuse esimehe Anders Nilsoni sõnul on nende võidu taga üks olulisemaid tegureid hästi toimiv logistika. Ettevõte polegi plaaninud Eesti turule müüa, vaid luua siia baas, kust Vene kliente varustada.

"Kui alustasime 2000. aastal laole ideaalse asukoha otsimist, oli meil mitmeid nõudmisi – konteinersadam korraliku väljumisgraafikuga, ligipääs kõrgetasemelisele lao- ja logoistikateenusele, turvaline asukoht, mis sobiks nii meile kui ka pankuritele, asukoht soovitavalt Euroopa Liidus ja lähedus Vene piirile, vene keelt oskavate töötajate olemaolu, konkurentsivõimeline maksu ja kulustruktuur," loetles Nilson.

Valiti Tallinn. Nilson on veenunud, et see koht vastab kõigile nõutud tingimustele. Seetõttu on ettevõte jõudsalt kasvanud, millesse on panustanud ka Eesti soodne ärikliima.

Kominoxi Tallinna tegevjuht Anton Kostusjov lisas, et nagu paljud teisedki edukad Eesti ettevõtted, on ka nemad tugevalt orienteeritud ekspordile. "Kui tavaliselt on moes rääkida Eestist kui sillast lääne ja ida vahel, siis Kominoxist on saanud sild ida ja ida vahel – Kaug-Ida roostevaba terase tootjate ning Ida-Euroopa tarbijate vahel," täpsustas ta.

Kominoxi käive ja kasum kasvasid aastatel 2009-2011 vastavalt 21 ja 552 korda, ulatudes 2011. aastal vastavalt 5,2 ja 0,3 mln euroni.

Gaselli TOP on kiiresti kasvavate ettevõtete pingerida. Kolmeaastase vaatlusperioodi jooksul, värskeimas TOPis aastad 2009-2011, pidi ettevõtte käive ja kasum kasvama vähemalt 50%.

Homme ilmub värskeim Äripäeva Gaselli TOP erilehes, samuti pühendub kasvule homne Äripäeva kaanelugu. Lugeda saab näiteks kiiresti kasvanute edulugusid, millised valdkonnad kasvus hoo sisse said, nippe ja soovitusi kiiresti kasvamiseks.

Hetkel kuum