Sirje Rank • 4. aprill 2013 kell 7:16

Tšehhi presidendipaleel lehvib taas eurolipp

8. märtsil ametisse asunud Tšehhi uus president Miloš Zeman andis eile lõpuks ka Tšehhi heakskiidu euroala alalise päästemehhanismi ESM loomisele ning heiskas presidendipaleel eurolipu, mida eelkäija Vaclav Klaus oma kümme aastat väldanud ametiaja jooksul tegemast keeldus.

„Mis täna juhtus, juhtus veidi hilja, kuid jumalale tänu, et see juhtus,“ ütles Zeman ühisel pressikonverentsil Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga. „See on sümboliks, et ühineme Euroopa integratsiooni peavooluga,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Euroskeptik Vaclav Klaus taunis viisi, kuidas euroala riigid võlakriisi lahendasid, ning nimetas ESMi „ebardlikuks, mõttetuks ja absurdseks“ moodustiseks. Klausil ei olnud aga vetoõigust ning ESM jõustus ilma tema allkirjata läinud aasta oktoobrist.

Tšehhi pole määranud mingit sihtkuupäeva euroga liitumiseks. Zemani sõnul oleks see kõige varem mõeldav viie aasta perspektiivis.

Hetkel kuum