• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Island kirjutab osa eluasemelaene korstnasse

  Islandi valitsus avalikustas plaani, kuidas kergendatakse elanike võlakoormat, et kiirendada majanduse toibumist 2008. aastal riiki tabanud pangandussüsteemi krahhist.

  Kergenduse suurus on kokku 150 miljardit Islandi krooni ehk 1,25 miljardit dollarit, vahendas agentuur Bloomberg.
  Sellest moodustavad 70 miljardit krooni laenude mahakandmine ning 80 miljardi ulatuses on kolme aasta jooksul kavandatud maksukergendused. Kogu paketi maht on 9% Islandi 14 miljardi dollari suurusest SKPst.
  Paketi elluviimine ja rahastamine toimub rahandusministeeriumi vahendusel, teatas Islandi valitsus. Eraldi võlakergendusfondi ei looda.
  Islandi Finantsteenuste Assotsiatsiooni hinnangul on Islandi pangad 2008. aastast laene maha kandnud 2 miljardi dollari väärtuses. Moodustades 14% SKPst on see kõrgeim näit maailmas. Peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson võitis aprillis toimunud valimised lubadusega veelgi suuremast võlakergendusest.
  Et mahakirjutamisi rahastada, maksustatakse finantsinstitutsioonid kõrgema maksuga. Maksustatakse ka krahhis kokku kukkunud pangad, mille tegevus on lõpetamisel.
  Neljapäeval hoiatas OECD, et karmid meetmed läbi kukkunud pankade vastu tõstatavad küsimusi Islandi majanduse edasise käekäigu üle.
  Valitsuse meetmed on suunatud majapidamistele, mis kannatasid inflatsiooni järsust tõusust 2008. a finantskrahhi järel. Islandi eluasemelaenud on reeglina  indekseeritud tarbijahindadega, mis toob kaasa laenukoorma kasvu kui inflatsioon kiireneb. Ajavahemikul 2008. a jaanuarist kuni 2010 a detsembrini kerkisid hinnad 37,3%.
  Juuni lõpu seisuga ulatusid islandlaste indekseeritud kodulaenud 1,1 triljonile Islandi kroonile.
  .
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.