Heido Vitsur: ootamatult suur SKP langus

Ken Rohelaan 12. mai 2014, 09:49

„Summaarselt -1,9% võrreldes möödunud aastaga on minu jaoks ootamatult suur. Arvasin, et jääme väiksema miinuse juurde, mitte üle ühe protsendi,“ ütles LHV majandusanalüütik Heido Vitsur SKP languse kohta.

Statistikaameti esialgsetel andmetel vähenes Eesti SKP (sisemajanduse koguprodukt) 2014. aasta I kvartalis võrreldes 2013. aasta I kvartaliga 1,9%.

Viimati langes Eesti majandus 2010. aasta I kvartalis. Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud kahanes SKP 2013. aasta IV kvartaliga võrreldes 1,2%.

Vitsuri sõnul ei viinud näiteks SEB oma aastaprognoosi asjatult madalaks. LHV esindaja sõnul oli varasemast teada majandusaktiivsus, eriti ekspordi suunal koos ehitus-, transpordi- ja logistikasektori nõrkusega.

Kinnisvarasektori nõrkust näeb Vitsur seoses ehitusega. „Kui kinnisvarasektoris ei ole nõudlust, siis ei ole ka ehituses. Nõrk nõudlus ei ole kuidagi taastumas ja meie sisenõudlus ei suuda majanduses enam üleval hoida seda, mis mujal maailmas puudu jääb,“ märkis Vitsur. Tema sõnul ei suuda välissektori miinuseid Eesti avatud majanduses tasakaalustada ka kuidagi palgakasv ega tööhõive püsimine.

Kuigi statistikaameti andmetel oli üks suuremaid positiivseid panustajaid puidutööstus, siis selle valdkonna esindajad ei suuda Vitsuri hinnangul majanduskasvu üleval hoida. „Kui puidutööstus peaks isegi paar protsenti kasvama, siis see ei suudaks tasakaalustada. Kui vaadata tööstuse viimaseid ekspordinäitajaid, siis pooled sektorid on siiski nullis või miinuses. Plussis sektoreid on vähe,“ lisas ta.

II kvartali kohta ei julge Vitsur tuntavat pööret prognoosida. „II kvartal on poole peal ja keegi pole hurraa! hüüdnud. II poolaasta võib mingil määral paraneda, sest Euroopa on osaliselt paranemistrendil, kuigi ka seal on signaalid ebamäärased,“ märkis Vitsur. Tema sõnul on ainuke lootus ekspordil, kus välisnõudlus tugevneks piisavalt, et ekspordikasv tõmbaks mingil määral käima ka muud sektorid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    13. May 2014, 13:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing