Ehitusettevõtja: töötaja ise küsib ümbrikupalka

Kadri Põlendik 20. mai 2014, 18:28

Kiirlaenuvõlgnike arvu kasv on tekitanud olukorra, kus inimesed ise otsivad võimalust saada mitteametlikult palka, leidis ASi Restor juhatuse esimees Arsi Kook.

Ümbrikupalkade kaotamist soodustava töötajate registri loomine on vajalik, kuid ehitusfirma Restor juht pidas vajalikuks rõhutada, et alati ei ole see ettevõtja soov ebaausalt tasu maksta. 

"Kuna me tõesti ei ole ümbrikupalka kasutanud, siis meid riivab väga see, et on selline tunne nagu ehitaja tahaks ümbrikupalka maksta," ütles Kook. Tegelikkuses see tema sõnul alati nii ei ole, sest Restoril on kogemusi, kuidas ennast tööle pakkuja küsib võimalust saada mitteametlikku palka. Sama probleemi on olnud ka ettevõtte alltöövõtjatel.

„Kui ta on korralik töötaja, siis üle 1000eurose palga pealt võetakse talt iga kuu nii palju ära, et alles jääb miinimumpalk ja ta ei olegi sellest huvitatud, vaid pigem vingerdab,“ rääkis Kook.

Tema hinnangul on tekkinud huvi saada mustalt palka sellest, et Eestis on väga palju inimesi, kellel on kiirlaenude võtmisest tekkinud maksehäireid. 30. jaanuari seisuga on selliseid inimesi 34 706.

Kook märkis, et need inimesed tiirlevad tööturul, otsides võimalusi ebaausaks sissetulekuks. „Nad võivad olla küll tublid, aga otsivad eratellijaid, et saaks kuskil midagi teha, sest sissetulekut on ju vaja, aga tal jääb sellest nii vähe alles, et on nagu sundolukorras,“ kõneles Kook.

Olukorda aitaks tema sõnul lahendada avalik nõustamisteenus, kust inimene saaks abi ja finantsnõu, kui on sattunud raskesse olukorda. „Kui inimene saaks mõistlikumad tagasimaksmise tingimused, siis saaks ta võib-olla paremasse positsiooni ja jalad alla. Kui inimene on sattunud sellisesse lõksu, oleme aru saanud, et ta ei oska siis kellegi poole pöörduda,“ lausus Kook. Võimalikku pakutavat teenust peaks reklaamima tema hinnangul sama suurelt, nagu praegu SMS laene.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. May 2014, 11:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing