Margit Härma: maksuametil on tõsi taga

Alyona Stadnik 19. juuni 2014, 14:02

Juulist alustav töötajate register ning maksuameti lauskontroll näitab Mamo Food OÜ perenaise Margit Härma sõnul seda, et maksuametil on tõsi taga ning see on oluline teema.

„Toitlussektoris on ränk mõju nn mustadel pankadel. Need ettevõtted, kes maksavad ausalt makse, on olukorras, kus nad peavad midagi müstilist välja mõtlema, et tööjõukulu koos maksudega kuidagimoodi oma tegevusse sisse arvestada,“ märkis Härma. „Kui me praegu arvestama sellega, et maksude pealt saab ligi poole rahast säästa, siis on selge, et konkurentsieelis on tohutu ja ränk nendele, kes maksavad makse.“

Ta lisas, et võib küll olla tüütu, et iga proovipäevaline kirja panna, aga see pingutus ja töö on väärt aja kulutamist. „Äkki tõesti hakkab toitlustuses olema norm mis mujalgi, et töötaja ei küsi musta palka juurde,“ sõnas Härma.

Küsimusele, kas ettevõtted on ka valmis selleks, vastas Härma, et ettevõtted, kes on paremal järjel, nendel on ka rohkem alternatiivset tööjõudu ning neil on võimalik sellega tegeleda. „Ega 1. juulist ei tule hakata panema kirja kõiki töötajaid, sest need peaksid olema juba ammu kirjas, vaid tuleb kirja panna ainult uusi töötajaid,“ selgitas Härma. „See loob lisabürokraatiat ja tööd, aga see protseduur ei ole nii keeruline ja ma ei näeks, et see nüüd viib ettevõtte pankrotti.“
Härma lisas, et tal on hea meel, kui riik saab makse ja hea meel on selle üle, kui ta maksab töötajatele turu keskmist ja paremat palka. 

1. juulist jõustub töötajate registreerimise nõue ning maksuamet jätkab juulis ja augustis nii ehitusobjektidel, kuid ka näiteks teenindusasutustes põhjalikku kontrolli.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2014, 14:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing