USA survestab Euroopat

Sirje Rank 15. juuli 2014, 10:51

USA ärgitab Euroopa Liitu Venemaa suhtes sanktsioone laiendama, ent on valmis ka üksi edasi minema, kui EL Ukraina kriisis Venemaa suhtes tugevamale positsioonile ei asu.

Agentuur Bloomberg vahendab, et ELi suursaadikud kutsuti eile Valgesse Majja, kus kinniste uste taga arutati uusi meetmeid Venemaa survestamiseks. USA süüdistab Venemaa presidenti Vladimir Putinit Ukraina olukorra jätkuvas destabiliseerimises, ehkki retoorikas väidetakse vastupidist.

USA president on valmis ka ühepoolselt kaugemale minema, kui homme Ülemkogul kohtuvad ELi liidrid üksmeelele ei jõua, ütlesid USA ametnikud. Sihikul on finantsasutused ja kaitsetööstus. Uued meetmed võivad USA poolt käiku minna veel sel nädalal.

USA valitsus avaldas eile loetelu faktidest, mis kinnitavad väidet, et Venemaa jätkab Ukrainas olukorra destabiliseerimist, varustades separatiste raskerelvadega. Samuti jätkab Venemaa oma sõjaväe koondamist Ukraina piiri lähistele, teatas USA välisministeerium.

"Venemaa väidab küll, et tahab rahu, kuid tema teod ei vasta sõnadele," seisab avalduses.

Valges Majas toimunud kohtumisel ärgitas USA Euroopa Liitu kaugemale minema, kui üksnes nimekirja pikendamine isikutest, kelle vastu kehtestatakse viisakeeld ja kelle varad ELis külmutatakse. Näiteks võiks EL lõpetada relvatarned Venemaale, mis peataks ka Prantsusmaa Mistral-tüüpi sõjalaevade üleandmise. Teine ettepanek on piirata Venemaa firmade juurdepääsu võlakirjaturgudele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. July 2014, 09:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing