Arenevad turud võtavad rekordvõlgu

Mait Kraun 21. juuli 2014, 13:38

Arenevate turgudega riigid on võtnud sel aastal kapitaliturgudelt rekordiliselt võlgu. Keskpangad aga hoiatavad, et „võlaturu eufooria“ võib laduda vundamenti probleemide tekkeks tulevikus.

Arenevate riikide rahvusvaheline võlakirjamüük tõusis esimese kuue kuuga 69,47 miljardi dollarini. See on 54protsendiline tõus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, vahendab Financial Times.

Thomson Reutersi andmetel on 2014. aasta kasv olnud arenevate riikide võlakirja müügi poolest rekordiline. Arvud ei sisalda Hiina valitsuse võlga, sest sealne valitsus ei müü võlakirju rahvusvahelistele turgudele.

„Riigid on käitunud mõistlikult ning finantseerivad madalate intresside ajal lühiajalisi võlakirju hästi,“ ütles UBSi arenevate turgude strateegi Bhanu Baweja. „Võlakirjade kvaliteet väljastamisel aga halveneb ja see on midagi, mille pärast muretseda.“

Mitmed aastad on intressimäärad püsinud ülimadalal ning maailma riigid on kasutanud ebaharilikke viise majanduse turgutamiseks. See on viinud võlakirja intressid madalale ning investorid on hakanud riskantsemate riikide võlga ostma, et tootlust suurendada. Sellega on suurenenud omakorda arenevate riikide võimalused kapitaliturgudelt võlgu võtta.

Paljud kardavad siiski, et ebatavalise rahapoliitika ning likviidsuse vähenemisel tõusevad arenenud riikide võlakirjade intressid. See meelitab investorid arenevatest turgudest eemale ning nõudlus sealsete võlakirjade vastu väheneb.

Kõige aktiivsemalt on võlgu võtnud Mehhiko, Sloveenia, Türgi, Indoneesia, Poola, Rumeenia, Ungari, Läti ja Slovakkia:

Mehhiko – 8,4 miljardit dollarit

Sloveenia – 6,2 miljardit dollarit

Türgi – 5,3 miljardit dollarit

Indoneesia – 5,3 miljardit dollarit

Poola – 4,6 miljardit dollarit

Rumeenia – 3,6 miljardit dollarit

Ungari – 3,0 miljardit dollarit

Läti – 2,7 miljardit dollarit

Slovakkia – 2,6 miljardit dollarit

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. July 2014, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing