Äripäev • 6. märts 2015
Jaga lugu:

Vaata, kes võitsid pressipreemiad

Parimad ajakirjanikud said reedel preemia.  Foto: Andres Haabu

Eesti Ajalehtede Liit jagas reedel Tallinnas Õpetajate Majas toimunud pidulikul tseremoonial 2014. aasta ajakirjanduspreemiaid.

Aasta ajakirjanik 2014 nominendid olid Nils Niitra Postimehest, Rannar Raba Sakalast, Holger Roonemaa Eesti Päevalehest ja Tarmo Vahter Eesti Ekspressist. Aasta ajakirjanik 2014 on Nils Niitra Postimehest. EALLi peapreemia antakse kirjutavale ajakirjanikule tema viimase aasta väljapaistva töö eest, preemia suurus on 4500 eurot (neto) ja sellele lisandus metallikunstnik Ive-Maria Köögardi ja klaasikunstnik Katrin Tukmanni ühistööna valminud kullatud sulg.

Uudise nominendid olid Nils Niitra Postimehes ilmunud lugudega „Riik kirjutab korstnasse vähemalt 700 000 eurot“, mis räägivad jäälõhkujate ostmise kavast, Holger Roonemaa Eesti Päevalehes ilmunud lugudega „Tallinn aitab: linna palgale jõudsid maadevahetuse peategelased" ning Kirsti Vainküla Eesti Ekspressis ilmunud looga „Ametnikud ei halasta: lapselt võetakse kodakondsus“. Parima uudise 2014. aastal kirjutas Kirsti Vainküla Eesti Ekspressist.

Olemuse kategooria nominendid olid Nils Niitra Postimehes ilmunud looga „Eesti mehe viimane kiri: „Anna sigadele süüa““, Sander Silm Õhtulehes ilmunud looga „Hauad, millest kirjutamine toob kaasa pahandusi“ ja Tarmo Vahter Eesti Ekspressis ilmunud looga „Jevgeni Ossinovski põliseesti juured“. 2014. aasta parima olemusloo kirjutas Tarmo Vahter Eesti Ekspressist.

Arvamuse nominendid olid Mariel Gregor Postimehes ilmunud arvamusega „Kooseluseadust on vaja“, Vilja Kiisler Äripäevas ilmunud arvamusega „Ma armastasin ehitajat“ ja Krister Paris Eesti Päevalehes ilmunud arvamusega „Ise me venelased Krimmi kutsusime“. Parima arvamuse kirjutas Mariel Gregor Postimehest.

Iga pressipreemia auhinna kategooria võitja sai diplomi ja 640 euro (neto) suuruse preemia.

Eesti Ajalehtede Liit annab sellest aastast välja kahte uut preemiat – parim venekeelne lugu ja multimeedia. Parima venekeelse loo nominendid olid Oksana Avdejeva MK-Estonias ilmunud lugudega paljulapselistest peredest, Irina Kablukova Den za Dnjomis ilmunud looga ootamatult haigestunud lapsest ja Nikolai Karajev Den za Dnjomis ilmunud looga ulmekirjanike sõjast. Parima venekeelse loo kirjutas eelmisel aastal Oksana Avdejeva MK-Estoniast.

Multimeedia nominendid olid Tiit Blaat, Kirsti Vainküla, Mart Nigola ja Rain Pruul Eesti Ekspressi veebis ilmunud looga „Pinnalpüsimine: Kaks ja pool kuud Arne Loki ja tema pere elust“, Aime Jõgi Tartu Postimehe veebis ja paberlehes ilmunud looga „Kuidas ma käisin Peipsi taga omasid vaatamas ja Delfi toimetus eelmise aasta juulis ilmunud laulu- ja tantsupeo kajastusega. Multimeedia auhinna said Tiit Blaat, Kirsti Vainküla, Mart Nigola ja Rain Pruul.

Maakonnalehtede olemusloo nominendid olid Margus Haav Sakalas ilmunud looga „Seal, kus musta veega jõe ääres vohas hobuoblikas“, Merit Männi Järva Teatajas ilmunud looga „Jõuluõhtu katkise akna ja pommiga postkastis“ ja Rannar Raba Sakalas ilmunud looga „Päkapikk on varsti valmis inimeste sekka kolima“. Parima maakonnalehes ilmunud olemusloo kirjutas Merit Männi Järva Teatajast.

Maakonnalehtede uudise nominendid olid Tiia Linnard Põhjarannikus ilmunud lugudega Jõhvi võimuliidust, kes tahtis korraväliselt toetada oma liikme üritust; Teet Roosaar Pärnu Postimehes ilmunud lugudega „IRLi liige harjutab lapsi mokatubakaga“, „Lasteviina müümine sõltub ettevõtlikkusest“ ja „R-kiosk peatas Kickupi müümise alaealistele“ ning Raul Vinni Saarte Hääles ilmunud lugudega „Neetud laevavrakk tiksub rannikumeres suure reostuspommina", „Sõrve rannas avastati reostus" ja „Uuring tõestas: Kreeka laeva vrakk ongi ohtlik". Parima maakonnalehtedes 2014. aastal ilmunud uudise tegi Teet Roosaar Pärnu Postimehest.

Maakonnalehtede arvamuse nominendid olid Erik Gamzejev Põhjarannikus ilmunud arvamusega „Punapeet poliitiku kuuse alla“, Neeme Korv Saarte Hääles ilmunud arvamustega „Oskusteabe hangumine", „Veetornihoovi poiss" ja „Kuulsa onu külaskäik" ning Kaupo Meiel Pärnu Postimehes ilmunud arvamusega „Maha lapsed!“. Parima arvamuse kirjutas maakonnalehtedes mullu Erik Gamzejev Põhjarannikust.

Iga maakonnalehe pressipreemia võitja sai 320 euro (neto) suuruse preemia ja diplomi.

Tartu Ülikooli ajakirjanduse eriala 1984. aasta vilistlaste esindajate poolt väljaantava noore ajakirjaniku preemia nominendid olid Madis Järvekülg Postimehest, Juhan Lang Äripäevast ja Ann-Marii Nergi Eesti Päevalehest. Parim noor ajakirjanik 2014 on Ann-Marii Nergi Eesti Päevalehest. Noore ajakirjaniku preemia suurus on 1000 eurot.

Sel aastal oli ka kujunduskonkursil uus kategooria – veebikujundus ja selle nominendid on ohtuleht.ee, aripaev.ee ja sirp.ee. Võitja on Õhtuleht.

Väikeste lehtede olemusloo kujunduse nominendid on Järva Teataja, Tartu Postimees ja Virumaa Teataja. Väikeste lehtede olemusloo kujunduse võitis Tartu Postimees.

Suurte lehtede olemusloo kujunduse nominendid on Eesti Ekspress, Eesti Päevaleht ja Postimees. Suurte lehtede olemusloo kujunduse võitis Postimees.

Väikeste lehtede kogu kujunduse nominendid on Järva Teataja, Lääne Elu ja Sirp. Väikeste lehtede kogu kujunduse võitja on Järva Teatajale.

Suurte lehtede kogu kujunduse nominendid on Eesti Ekspress, Eesti Päevaleht ja Postimees. Suurte lehtede kogu kujunduse võitja on Postimees.

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) koos Canoni ja Overalliga annab välja 2014. aasta fotopreemiad, mille suurus on 640 eurot (neto).

Uudisfoto nominendid on Erik Prozes (Postimees) fotoga „Poliitiline atendaat“, Margus Ansu (Tartu Postimees) fotoga „Klassijuhataja tunnid“ ja Erik Prozes (Postimees) fotoga „Ma tulen veel tagasi!“. Võitja on Margus Ansu Tartu Postimehest.

Olemusfoto nominendid on Dmitri Kotjuh (Järva Teataja) fotoga „Puudutuse aeg“, Liis Treimann (Postimees) fotoga „Klassi ainuke poiss“ ja Priit Simson (Eesti Päevaleht) fotoga „Kaotatud sõda“. Võitja on Priit Simson Eesti Päevalehest.

Spordifoto nominendid on Dmitri Kotjuh (Järva Teataja) fotoga „Noored suusatajad“, Hendrik Osula (Delfi) fotoga „Tuline finišiheitlus“ ja Liis Treimann (Postimees) fotoga „Kristali ja Levadia järjekordne triumf“. Võitja on Dmitri Kotjuh Järva Teatajast.

Portreefoto nominendid on Renee Altrov (Müürileht) fotoga „Eesti Vabariigi President“, Birgit Püve (Müürileht) fotodega „Eesti dokumendid 2014“ ja Dmitri Kotjuh (Järva Teataja) fotoga „Tuve Kärner“. Võitja on Renee Altrov Müürilehest.

Aasta pressifoto nominendid on kõigi nelja kategooria võitjad. 2014. aasta parima pressifoto tegi Dmitri Kotjuh Järva Teatajast.

Nominendid ja võidutööd on alates tänasest, 6. märtsist väljas Tallinnas Viru Keskuses pressifoto näitusel. Samuti saab neid vaadata siit: http://www.epfl.ee/wordpress/2015/01/16/2014-aasta-parimad-pressifotod/.

EPFLi uue auhinna aasta pressivideo nominendid on Liis Treimann Postimehe veebis avaldatud videoga „Murdmatud astuvad sõjast võistlusareenile“; Eiko Kink, Marta Jaakson ja Hannes Sarv Äripäeva veebis avaldatud videoga „Tankist vabastab võlgadest imelihtsalt“ ja Mihkel Maripuu Postimehe veebis avaldatud videoga „Kiviriku tänava pikenduse avamine“. 2014. aasta parima pressivideo tegi Mihkel Maripuu Postimehest. Nominendid ja võidutöö on väljas siin

Rootsi meediakontserni Bonnier ja ajalehe Äripäev väljaantava Bonnieri preemia nominendid olid Kärt Anvelt mullu jaanuaris ja juunis Eesti Päevalehes ilmunud lugudega dopinguarst Vitali Bernatskist, Marta Jaakson ja Hannes Sarv Äripäevas mullu juunis ilmunud lugudega tankistiteenuse ostmisest ning Piret Reiljan ja Koit Brinkmann Äripäevas septembris ilmunud lugudega Olerexist suurpetturi skeemis. Bonnieri preemia võitis Kärt Anvelt.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum