• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti ärikliimat jahutavad tööturumured

  Viimase aja suurkoondamised on vähendanud elanike kindlustunnet.Foto: PantherMedia/Scanpix

  Augustis oli Eesti tarbija kindlustunne tõusnud üle pikaajalise keskmise, kuid jäi ikkagi alla eelmise aasta augusti näitajatele, selgub konjunktuuriinstituudi äsjasest äribaromeetrist.

  Tarbijate kindlustunne viimase kuuga natuke tõusis (kindlustunde indikaator –7) ja on parem pikaajalisest keskmisest (-9), samas on kindlustunne endiselt halvem kui aasta tagasi augustis (-4) ja aastaga on halvenenud eelkõige elanike tööturu prognoos.
  "Elanike hinnanguid mõjutavad ilmselt uudised mitmetest suurkoondamistest ja probleemid osades majandussektorites, näiteks põllumajandus, transport, logistika," kommenteeris instituudi juht Marje Josing.
  Hinnates oma pere rahanduslikku olukorda väitis 49% vastanutest, et tuleb ots otsaga välja, säästa suudab 44% ja “miinuses elab” 7% vastanutest.    
  Ehitusettevõtted norus
  Ehitusettevõtjate kindlustunne (indikaator-10) püsib pikaajalisest keskmisest tunduvalt halvemal tasemel. Samas on nende turukonjunktuur parem kui eelmise aasta augustis. Paranenud on tellimuste portfell. 14 % ettevõtetel on tellimusi üle tavapärase (eelmisel aastal 7%-l), 53% tavapäraselt ja 33% alla tavapärast (eelmisel aasta augustis oli kehva tellimuste portfelliga ettevõtteid 41%).
  Ka eelseisva 3 kuu väljavaated on paremad kui möödunud aastal. Kõige positiivsem hinnang lähikuude töömahule on elamute ehitajatel ja kõige halvem rajatiste ehitajatel.    
  Kaubanduses rõõmustav suvi 
  Kaubandusettevõtete kindlustunne püsib parem pikaajalisest keskmisest (indikaator +13, pikaajaline keskmine +10). Ärikonjunktuuri hindasid ettevõtted enamasti rahuldavaks (nii ütles 72% ettevõtteid). Konjunktuuri hindas halvaks 12% kauplusi, ja seda on vähem kui viimastel kuudel.
  Augustis kohale jõudnud suveilm on aidanud parandada suvekaupade müüki ja tarbijad on rõõmuga ostnud nii jäätist kui grilltooteid.
  Eratarbimise hea seis jätkub, sest müük eelseisval 3 kuul kasvab 33%-s ja jääb samaks 43% kauplustes (saldo +9) ja 6 kuu ärikonjunktuuri prognoos on positiivne.
  Teenindust pidurdas transport
  Teenindusettevõtete kindlustunne on halvem kui eelmise aastal samal ajal (indikaator –1). Seda tingib eelkõige transpordi ja logistikasektori kehvem turukonjunktuur. Kui hotellide ja restoranid suvekuude müük on läinud normaalselt (tänu siseturistide suuremale hulgale), siis lähikuude prognoos on halvem kui eelnevatel aastatel ja see toob kaasa suurema sesoonse hinnalanguse ja töötajate arvu vähendamise.
  Tööstus tammub paigal
  Tööstusettevõtete kindlusunne (indikaator +2) on natuke halvem eelmise aasta augusti tasemest ja pikaajalisest keskmisest. Toodangu maht pole viimasel 3 kuul oluliselt muutunud ja endiselt on igal neljandal ettevõttel tellimusi tavapärasest vähem.
  Toiduainetetööstuse ettevõtete kindlustunne on positiivne, kuid joogitööstuste ettevõtetel on kindlusunne negatiivne ja igal teisel ettevõttel on viimaste kuude toodangu maht olnud alla tavapärast. Vähem on ka välisturgude tellimusi ja töötajate arvu plaanitakse vähendada.
  Nõrk välisturgude konjunktuur ei võimalda endiselt tööstuseettevõtetel oma tootmisvõimsusi efektiivselt kasutada ning mitmes harus plaanitakse lähikuudel töötajate arvu vähendada (paberitööstus, keemiatööstus, joogitoomine). Pingeline turukonjunktuur lähikuudel hinnatõusuks olulist ruumi ei jäta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Porto Franco laenuleping häbistab üht korralikku saladust
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Euroopa Liidu automüük pööras langusse, Eestis kasvab
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.