Äripäev • 27. august 2015 kell 9:33

Eesti ärikliimat jahutavad tööturumured

Viimase aja suurkoondamised on vähendanud elanike kindlustunnet.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Augustis oli Eesti tarbija kindlustunne tõusnud üle pikaajalise keskmise, kuid jäi ikkagi alla eelmise aasta augusti näitajatele, selgub konjunktuuriinstituudi äsjasest äribaromeetrist.

Tarbijate kindlustunne viimase kuuga natuke tõusis (kindlustunde indikaator –7) ja on parem pikaajalisest keskmisest (-9), samas on kindlustunne endiselt halvem kui aasta tagasi augustis (-4) ja aastaga on halvenenud eelkõige elanike tööturu prognoos.

"Elanike hinnanguid mõjutavad ilmselt uudised mitmetest suurkoondamistest ja probleemid osades majandussektorites, näiteks põllumajandus, transport, logistika," kommenteeris instituudi juht Marje Josing.

Hinnates oma pere rahanduslikku olukorda väitis 49% vastanutest, et tuleb ots otsaga välja, säästa suudab 44% ja “miinuses elab” 7% vastanutest.    

Ehitusettevõtted norus

Ehitusettevõtjate kindlustunne (indikaator-10) püsib pikaajalisest keskmisest tunduvalt halvemal tasemel. Samas on nende turukonjunktuur parem kui eelmise aasta augustis. Paranenud on tellimuste portfell. 14 % ettevõtetel on tellimusi üle tavapärase (eelmisel aastal 7%-l), 53% tavapäraselt ja 33% alla tavapärast (eelmisel aasta augustis oli kehva tellimuste portfelliga ettevõtteid 41%).

Ka eelseisva 3 kuu väljavaated on paremad kui möödunud aastal. Kõige positiivsem hinnang lähikuude töömahule on elamute ehitajatel ja kõige halvem rajatiste ehitajatel.    

Kaubanduses rõõmustav suvi 

Kaubandusettevõtete kindlustunne püsib parem pikaajalisest keskmisest (indikaator +13, pikaajaline keskmine +10). Ärikonjunktuuri hindasid ettevõtted enamasti rahuldavaks (nii ütles 72% ettevõtteid). Konjunktuuri hindas halvaks 12% kauplusi, ja seda on vähem kui viimastel kuudel.

Augustis kohale jõudnud suveilm on aidanud parandada suvekaupade müüki ja tarbijad on rõõmuga ostnud nii jäätist kui grilltooteid.

Eratarbimise hea seis jätkub, sest müük eelseisval 3 kuul kasvab 33%-s ja jääb samaks 43% kauplustes (saldo +9) ja 6 kuu ärikonjunktuuri prognoos on positiivne.

Teenindust pidurdas transport

Teenindusettevõtete kindlustunne on halvem kui eelmise aastal samal ajal (indikaator –1). Seda tingib eelkõige transpordi ja logistikasektori kehvem turukonjunktuur. Kui hotellide ja restoranid suvekuude müük on läinud normaalselt (tänu siseturistide suuremale hulgale), siis lähikuude prognoos on halvem kui eelnevatel aastatel ja see toob kaasa suurema sesoonse hinnalanguse ja töötajate arvu vähendamise.

Tööstus tammub paigal

Tööstusettevõtete kindlusunne (indikaator +2) on natuke halvem eelmise aasta augusti tasemest ja pikaajalisest keskmisest. Toodangu maht pole viimasel 3 kuul oluliselt muutunud ja endiselt on igal neljandal ettevõttel tellimusi tavapärasest vähem.

Toiduainetetööstuse ettevõtete kindlustunne on positiivne, kuid joogitööstuste ettevõtetel on kindlusunne negatiivne ja igal teisel ettevõttel on viimaste kuude toodangu maht olnud alla tavapärast. Vähem on ka välisturgude tellimusi ja töötajate arvu plaanitakse vähendada.

Nõrk välisturgude konjunktuur ei võimalda endiselt tööstuseettevõtetel oma tootmisvõimsusi efektiivselt kasutada ning mitmes harus plaanitakse lähikuudel töötajate arvu vähendada (paberitööstus, keemiatööstus, joogitoomine). Pingeline turukonjunktuur lähikuudel hinnatõusuks olulist ruumi ei jäta.

Hetkel kuum