Raido Neemre • 17. september 2015 kell 16:11

Alaska maksab elanikele 2000 dollarit naftatulu

Naftaväli  Foto: EPA

Alaska maksab oma kodanikele järgmisel kuul rohkem kui 2000 dollarit ehk väljamaksmisele läheb iga-aastane naftavarude sihtfondi tulu. Hoolimata eelmisel aastal alguse saanud hinnalangusest naftaturul, on väljamakse sellel aastal rekordkõrge.

Alaska Tuluosakonna erivoliniku Jerry Burnetti sõnul teeb The Alaska Permanent Fund väljamakse ligi 645 000 elanikule, kes on Alaskal elanud vähemalt ühe kalendriaasta, vahendab CNBC.

Esmakordselt hakati elanikele naftatuludelt raha maksma 1982. aastal, mil iga elanik sai 1000 dollarilise tšeki. Eelmise aasta väljamakse suurus oli 1884 dollarit; rekord tehti aga 2008. aastal, mil maksti välja koguni 2069 dollarit. Iga-aastane fondi väljamakse aitab paljudel madala sissetulekuga Alaska perel oma majanduslikku olukorda parandada.

Alaska's Permanent Fund loodi 1976. aastal, kui valijad nõudsid omalegi osa osariigi naftatuludest. Eesmärgiks oli paigutada raha oma säästukontole ning kasutada seda siis, kui North Slope’i naftaväljadelt ühel päeval enam naftat ei leita. Kodanikele tehtav väljamakse suurus sõltub fondi viimase viie aasta keskmisest tulust.

Nafta hinnad hakkasid üle maailma kukkuma 2014. aasta lõpus, mil tootmine ületas nõudlust; fondi ei mõjuta mitte nii väga toornafta hind vaid pigem see, kui hästi suudab fond oma 51 miljardi dollari suurust portfelli hallata. Burnetti sõnul on fond saanud kasu nii kasvavatest turgudest kui ka investeeringutest kinnisvarasse ja erakapitali.

Hetkel kuum