Äripäev • 29. november 2015 kell 17:30

Savisaar jätkab Moosese missiooni

Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil.  Foto: Andres Haabu

Keskerakonna esimehena jätkab Edgar Savisaar, kes nentis veel täna hommikul, et meenutab endale Piiblist tuntud Moosest, kelle ülesanne oli rahvas Egiptuse näljahädast välja tõotatud maale viia.

Kuuest Keskerakonna esimeheks pürginud kandidaadist jäi järele kaks, sest Yana Toom ja Oudekki Loone taandasid oma kandidatuuri Edgar Savisaare kasuks ning Mihhail Stalnuhhin ja Toomas Vitsut Kadri Simsoni kasuks.

Seega tegi tuhatkond delegaati valiku Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni vahel.

Kongress valis Savisaare Keskerakonna esimeheks 541 häälega. Vastaskandidaat Kadri Simson sai 486 häält. Esimehe valimisel osales 1027 delegaati.

Vastavalt põhikirjale nimetas Savisaar partei esimehena ametisse ka neli aseesimeest: Jaanus Karilaid, Siret Kotka, Olga Ivanova ja Yana Toom.

Savisaarel ei jätkunud ühtegi sõna vastaskandidaat Kadri Simsonile.

"Keskerakond sündis Rahvarindest ja selle liikumise eesotsas oli mul tunne nagu Moosesel, kellel oli käsk viia rahvas välja Egiptuse vangipõlvest tõotatud maale – ja siin meie rahva tagaigatsetud Eestisse," rääkis Savisaar oma hommikuses kõnes.

Samas ülesastumises nimetas ta peamist vastaskandidaati Kadri Simsonit elukogemuseta vastutustundetuks avantüristlikuks koorelahutajaks.

Savisaar võttis kõnes teemaks ka võimaluse, kui ta kaotab ja kui uueks erakonna esimeheks saab Kadri Simson, kes on lubanud erakonna valitsusse viia – sel juhul saanuks Savisaare sõnul Keskerakonnast Reformi pilli järgi tantsiv nukuke.

"Ei maksa uskuda, et Simsoni juhitav Keskerakond saaks reaalselt ellu viia mingeid muutusi, mis vastaksid Keskerakonna põhimõtetele ja nende valijate ootustele. Ei tohi oma esmasünniõigust maha müüa Reformierakonna läätseleeme eest ja ka mingi ministripalk pole küllaldane tasu selle eest, mida Keskerakond on suutnud Eestis luua ja korda saata."

Hetkel kuum