Sirje Rank • 2. detsember 2015 kell 10:07

Euroala inflatsioon lisab Draghile argumente

Eurod  Foto: Scanpix/REuters

Inflatsioon püsis euroalal novembris oktoobriga võrreldes samal 0,1% tasemel, näitas Eurostati täna avaldatud kiirhinnang, mis annab Euroopa Keskpanga juhile Mario Draghile veel ühe argumendi stiimulit lisada.

Inflatsioon on nüüd euroalal olnud allpool 1% taset juba kaks aastat ning Draghi ja Euroopa Keskpanga peaökonomist Peter Praet hoiatavad, et see võib hakata juba õõnestama usku keskpanga võimesse oma mandaati täita. Mandaat on hoida inflatsioonitase euroalal keskmiselt 2% lähistel.

Inflatsiooni taastumist 2% lähistel ei prognoosita enne 2017. aasta lõppu.

Alusinflatsioon, millest on välja jäetud toidu ja energia hind, aeglustus möödunud kuul ootamatult 0,9%-le.

Draghi vihjas keskpanga täiendavale stiimulile oktoobris ning kordas seda oma 20. novembril peetud ettekandes. Selles ütles ta, et keskpank teeb kõik, et inflatsioonile võimalikult kiiresti elu sisse saada.

Hetkel kuum