Automaks nopitakse kobareelnõust välja

Foto: Raul Mee
Eliisa Matsalu • 12. detsember 2016 kell 7:10

SDE liige Rainer Vakra teatas oma Facebooki seinal, et valitsuskoalitsiooni kavandatavast maksukobarast võetakse välja automaks.

„Ametlik kinnitus rahandusministeeriumist. Autod võetakse homme välja. Põhjus on vajadus esitatud ettepanekute ja nendega arvestamise võimaluse analüüsiks, milleks paraku nüüd aega ei ole. Teema juurde tullakse põhjalikumalt tagasi 2017. aasta 1. kvartali jooksul,“ kirjutab Vakra.

Ettepaneku kehtestada sõiduki energiaklassipõhine automaks, et edendada säästvamaid ja jätkusuutlikumaid transpordiviise, tegi koalitsioonilepingusse Eestimaa Looduse Fond. Vakra kirjutab, et idee on mõistlik ja vajalik, kuid tänane esialgne väljatöötatud kava on rutakas.

„Keskkonnakomisjoni esimehena toetan, et uute autode ja autode esmaregistreerimise puhul tuleb maksudega suunata elanikke loodussõbralike sõidukite suunas. Seega tuleb hetkel võtta aeg maha ja näidata uut poliitilist kultuuri ning lükata antud küsimus edasi. Teha korralik analüüs ja siis lähtuda juba keskkonna aspektidest,“ kirjutab ta.

Koalitsioonileppe kohaselt oli algselt plaan kehtestada sõiduautode esmaregistreerimise tasu, millega valitsus lootis alates 2018. aastast riigieelarvesse teenida umbes 15 miljonit eurot lisatulu aastas. Kui algselt kavandati kilovatipõhist maksu, siis muutus plaan jooksvalt diferentseeritud riigilõivuks vastavalt autode CO2-heitmele, et soodustada keskkonnasõbralike sõidukite eelistamist. Lisaks muutus esmaregistreerimise maksustamise plaan selliseks, et maksu alla läheks ka iga ümberregistreerimine.

Nn automaksu plaan pälvis rohkelt kriitikat, teiste seas soovitas automaksu üle vaadata ka IRLi liige, endine majandus- ja peaminister Juhan Parts.

Hetkel kuum