Jüri Mõis: Ratase majandusjutt on ikka päris metsik

Ettevõtja Jüri Mõis  Foto: Raul Mee
Äripäev • 3. märts 2017 kell 8:09

„Kui Lennart Meri elaks, siis tema ilmselt ütleks praegu niimoodi, et noh, näete, nüüd on võimul teine Eesti, aga otsused on ikka samasugused,“ muigas ettevõtja Jüri Mõis täna hommikul Vikerraadios.

Saatejuht Märt Treieri küsimusele, kas üldse on mõistlik hinnata inimeste panust saja päeva põhjal, vastas Mõis, et loomulikult on see mõistlik – hinnata saab ju alates esimesest päevast, ka elutempo on kiire ja olukorrad vahelduvad kiirelt.

„Valitsuse kohta konkreetselt tuleb öelda, et meil on hästi läinud, on tehtud terve rida raskeid otsuseid,“ rääkis endine siseminister ja Tallinna linnapea Mõis. „Haldusreform läks ikkagi edasi ja kohe saame ka koera sabast üle, näiteks Rail Balticu allkirjad. Neile mõlemale oli ju oodata tohutut protestilainet just Keskerakonna toetajate poolt, aga nüüd on nii-öelda omad võimul, ja nagu naksti on need tähtsad asjad tehtud.“

Mõisa hinnangul on valitsuses ka mitu tugevat ministrit. „Võin nimetada, mulle väga meeldib Ossinovski, mulle väga meeldib Mikser, ma olen üleni rahul siiamaale Kadri Simsoni tegevuse ja mõtteavaldusetega. Ja tegelikult ka Reinsalu,“ loetles Mõis ja jätkas: „Rahandusministrit ma pean erakordselt nõrgaks, uue valitsuse suuremad puterdused on ju alguse saanud sealt rahandusplokist, olgu need siis maksumuudatused või taolised teised asjad.“

Mõis ei hoidnud tagasi oma kriitikat ka peaminister Jüri Ratasele hinnangut andes. „Hommikul loen Ratase intervjuud Õhtulehest, päris metsik ikka. Mina oskan jälgida majandusplokki, ma olen majandusinimene, pean majandust kõige tähtsamaks valitsuse töös, võib-olla see pole päriselt õige, aga ütleme, et majandusvaldkonnas meie peaminister järjekordselt demonstreerib - ka kirjalikus intervjuus, mida saab ju üle vaadata -, et ta absoluutselt ei valda majandustermineid üldse mitte.“

Mõis jätkas: „Loeme. Kust see raha Eestisse tuleb, mida ta tahab täiendavalt kaitsekulutustesse teha? „Investeeringute põhimõte on, et neid võib teha, kas see toimub võlakirjadega või laenates.“ Oot-oot, võlakirjad on ju ka laen! Et siis kas teeme laenuga või võtame võlga? Kas see tundub teile just nagu päris majandusinimese jutt?“ imestas Mõis.

Mõisa jaoks oli veelgi üllatavam, kui väljaanne Rataselt küsis, mis on saja päevaga tehtud. „Siis vastab peaminister, et „kõigepealt maksureform, tulumaksuvaba miinimumi tõus 500 eurole – need, kes teenivad kuni 1200 eurot, võidavad kuus 64 eurot, maksumuudatusest saavad kasu need, kelle sissetulek on alla 1776 euro.“ Noh-jah,“ ohkas Mõis. „Aga kuidas on asjad tegelikult? Tegelikult on nii, et ega peaminister ega maksuamet ei maksa palka, vaid palka maksavad ikka ettevõtjad. Ja sellel madalal tasemel nii ettevõtjad kui töövõtjad lähtuvad ikkagi töötaja netopalgast, ehk piltlikult neil, kellel justkui nüüd tuleb vähem maksu maksta, võetakse palka maha, ja kes nagu kaotavad, pannakse siis nendele juurde, et olukord säiliks – ettevõtted ei taha seda proportsiooni muuta.“

Mõis selgitas, et praeguses inflatsioonis öeldakse neile, kes olid väiksepalgalised, et sa said niigi palgatõusu maksualandamisest. „Järelikult tuleb tõsta siis sealt 1700-2500 hulgast. Ja tegelikult kogu selle sisu on ideoloogiliselt vääral pinnal – 34 eurot kuus kaotavad kuus kõik need, kelle palk on üle 2100 euro.“ Mõis lisas, et ilmselt ei ole peaministril laia haaret ja et Ratase puhul on see kõik loba – suvalisele küsimusele suvaline vastus.

Saatejuhi küsimusele, mida tema Ratase nahas praegu kindlasti ära teeks, kostis Mõis, et esimese asjana teeks ta tulumaksu muudatused korda. „Praegusel kujul need on võib-olla need mingi tore algus, mis on küll läinud untsu – paljud ettevõtted võivad rääkida, et nende ettevõte on tekkinud tänu mingisugusele juhusele ja et esimesed kolm otsust, mis nad tegid, olid täielikud vead. See tulumaksusüsteem oli täielik viga, aga võib-olla see aitab meid edasi, et seda saab korda teha, et nüüd on murtud see tabu, et Eestis ei tohi olla jõukamatel inimestel suuremat maksukoormust kui vähe jõukatel inimestel. Põhimõte on hea, aga tehnilisi vigu täis.“

Kui kaua Mõisa hinnangul see valitsus püsib? „Võib püsida päris kaua, probleem ei ole mitte valitsuse juhtivates erakondades Keskerakonnas ja sotsides, probleem on hoopis Isamaaliidus,“ rääkis Mõis. „Ma kardan, et need hakkavad ära kaduma pildilt ja nii raskeks hakkab neil minu arvates minema, et sealt võib hakata see lagunemine. Täna tundub see nii, aga maailm on juhuseid täis, eks näeb!“

Kuula Jüri Mõisa täispikka intervjuud Vikerhommikule siit.

Hetkel kuum