Äripäev • 10. august 2017 kell 12:37

Iduparadoks: hea, et investeeringute maht kahaneb

Kullerroboteid tootva Starship Technologiesi kaasasutaja ja tegevjuht Ahti Heinla.  Foto: Eiko Kink

Startup Estonia tegi kokkuvõtte kohaliku idumaastiku esimesest poolaastast: inimesi palgatakse juurde, käive kasvab, keskmine investeeringu suurus kuivab kokku.

Startup Estonia kogutud andetest selgub, et idufirmade töötajate arv kasvab kiiresti – kolme kuuga palgati juurde 200 inimest. Kui esimese kvartali lõpus oli idude palgal 2451 inimest, siis teise kvartali lõpuks oli töötajaid 2648.

Startup Estonia osutab, et üle poole töökohtadest on loonud ja kolmveerandi maksudest maksab siiski vaid viis protsenti idufirmasid. Suurim tööandja on TransfeWise, mille palgal on Eestis 451 inimest. Teisel kohal on Pipedrive (236), kolmandal AdCash (97), neljandal Starship Technologies (94) ja viiendal Cleveron (93).

Kuue kuu jooksul on enim värvanud TransfeWise – aasta algusest on idu Eesti kollektiiv paisunud 54 inimese võrra. Järgnevad Pipedrive (30) ja Taxify (29).

Tööjõumakse on idufirmad tänavu maksnud 16,6 miljoni euro jagu. Mullu samal ajal oli see näitaja 12,6 miljonit eurot. Enim on makse maksnud TransferWise, Pipedrive, AdCash, Zeroturnaround, Starship Technologies ja Creative Mobile.

Eesti idude esimese poolaasta käive oli kokku 134 miljonit eurot. Siin juhib edetabelit AdCash (15 miljonit eurot), Zeroturnaround (8,3 miljonit), Starship Technologies (6,2 miljonit), Pipedrive (4,4 miljonit) ja Taxify (2,7 miljonit).

Investeerinugute paradoks

Enim investeeringuid on suutnud tänavu kaasata Skeleton Technologies (15 miljonit eurot), Zeroturnaround (3,5 miljonit eurot) ja Funderbeam (2 miljonit eurot).

Investeeringute hulk on mullusega võrreldes kasvanud 21-lt 35-le, kuid keskmine investeeringu suurus on hoopis kõvasti kahanenud. Kui tänavu on keskmine investeering olnud 721 000 eurot, siis mullu terve aasta jooksul tehtud 40 investeeringu keskmine oli 2,5 miljonit eurot.

Startup Estonia viitab, et üksikute suurinvesteeringute asendumine suurema hulga väiksematega annab märku kohaliku idufirmade ökosüsteemi tervislikust arengust ja sellest, et värskematel ja väiksematel tegijatel on aina kergem oma vajadusi katta ja nad ei pea tegutsemise algusfaasis suurinvesteeringuid nuiama.

Samas ei puudu ka suured investeeringud nagu 2016. aasta lõpus Starship Technologiese kaasatud 9,4 miljonit eurot.

Hetkel kuum