Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iduparadoks: hea, et investeeringute maht kahaneb

  Kullerroboteid tootva Starship Technologiesi kaasasutaja ja tegevjuht Ahti Heinla.Foto: Eiko Kink

  Startup Estonia tegi kokkuvõtte kohaliku idumaastiku esimesest poolaastast: inimesi palgatakse juurde, käive kasvab, keskmine investeeringu suurus kuivab kokku.

  Startup Estonia kogutud andetest selgub, et idufirmade töötajate arv kasvab kiiresti – kolme kuuga palgati juurde 200 inimest. Kui esimese kvartali lõpus oli idude palgal 2451 inimest, siis teise kvartali lõpuks oli töötajaid 2648.
  Startup Estonia osutab, et üle poole töökohtadest on loonud ja kolmveerandi maksudest maksab siiski vaid viis protsenti idufirmasid. Suurim tööandja on TransfeWise, mille palgal on Eestis 451 inimest. Teisel kohal on Pipedrive (236), kolmandal AdCash (97), neljandal Starship Technologies (94) ja viiendal Cleveron (93).
  Kuue kuu jooksul on enim värvanud TransfeWise – aasta algusest on idu Eesti kollektiiv paisunud 54 inimese võrra. Järgnevad Pipedrive (30) ja Taxify (29).
  Tööjõumakse on idufirmad tänavu maksnud 16,6 miljoni euro jagu. Mullu samal ajal oli see näitaja 12,6 miljonit eurot. Enim on makse maksnud TransferWise, Pipedrive, AdCash, Zeroturnaround, Starship Technologies ja Creative Mobile.
  Eesti idude esimese poolaasta käive oli kokku 134 miljonit eurot. Siin juhib edetabelit AdCash (15 miljonit eurot), Zeroturnaround (8,3 miljonit), Starship Technologies (6,2 miljonit), Pipedrive (4,4 miljonit) ja Taxify (2,7 miljonit).
  Investeerinugute paradoks
  Enim investeeringuid on suutnud tänavu kaasata Skeleton Technologies (15 miljonit eurot), Zeroturnaround (3,5 miljonit eurot) ja Funderbeam (2 miljonit eurot).
  Investeeringute hulk on mullusega võrreldes kasvanud 21-lt 35-le, kuid keskmine investeeringu suurus on hoopis kõvasti kahanenud. Kui tänavu on keskmine investeering olnud 721 000 eurot, siis mullu terve aasta jooksul tehtud 40 investeeringu keskmine oli 2,5 miljonit eurot.
  Startup Estonia viitab, et üksikute suurinvesteeringute asendumine suurema hulga väiksematega annab märku kohaliku idufirmade ökosüsteemi tervislikust arengust ja sellest, et värskematel ja väiksematel tegijatel on aina kergem oma vajadusi katta ja nad ei pea tegutsemise algusfaasis suurinvesteeringuid nuiama.
  Samas ei puudu ka suured investeeringud nagu 2016. aasta lõpus Starship Technologiese kaasatud 9,4 miljonit eurot.
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.