Fed alustab bilansi vähendamist

Fedi juht Janet Yellen  Foto: EPA
Mait Kraun • 20. september 2017 kell 18:23

Föderaalreserv teatas kolmapäeval, et esmakordselt üheksa aasta jooksul alustab keskpank oma bilansi vähendamist. See pani võlakirjade ja kulla hinnad kukkuma, vahendab MarketWatch.

Keskpanga siseselt oli tegemist üksmeelse otsusega ning turgudele see suure üllatusena ei tulnud. Samas oli tunda, et keskpanga toon oli oodatust veidi karmim ning see liigutas eelkõige võlakirjaturgu. 

Föderaalreserv hakkab iga kuu oma bilanssi vähendama 10 miljardi dollari võrra ning alustab juba oktoobris. USA keskpanga bilanss ulatub praegu 4,5 triljoni dollarini.

Rahapoliitikud otsustasid intressid jätta samale tasemele – 1 ja 1,25 protsendi vahemikku. Nad kirjutasid, et Ühendriike tabanud orkaanid ei oma riigi majandusele keskpikas perspektiivis märkimisväärset mõju.

Föderaalreserv prognoosib, et detsembris tõstetakse intresse korra ning 2018. aastal veel kolm korda. Rahapoliitikud vähendasid aga 2019. aasta intressimäärade mediaanprognoosi 2,9 protsendilt 2,7 protsendini. Pikemaajaliselt peaks intressid jõudma 3 protsendi asemel 2,8 protsendini.

Aktsiaturgudele otsus erilist mõju ei avaldanud. S&P 500 indeks on täna langenud 0,2 protsenti ja Dow Jones on odavnenud alla 0,1protsendi.

USA 10-aastaste võlakirjade tootlus kasvas aga 2,5 baaspunkti võrra, 2,273protsendini. 2-aastaste võlakirjade intress, mida Föderaalreservi otsus mõjutab rohkem, tõusis 3,7 baaspunkti võrra 1,442protsendini.

Otsus mõjus kullale kehvasti – untsihind kukkus loetud minutitega ligi 1protsendi võrra, 1302 dollarini.

Hetkel kuum