Äripäev • 1. november 2017 kell 8:21

Tartu vallavanem mõisteti tingimisi vangi

Tartu vallavanem mõisteti korruptsioonikuritegudes süüdi.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tartu maakohus tunnistas Tartu vallavanema Aivar Soobi täna süüdi toimingupiirangu rikkumises suures ulatuses ja omastamises ametiisikuna ning mõistis talle aastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga.

Karistuse hulka arvatakse eelvangistuses juba kantud üks päev.

Lisakaristusena ei tohi Soop töötada kolme aasta jooksul avaliku ülesande täitmist nõudval ametikohal, vahendas prokuratuur pressiteates.

Menetluskuludena tuleb Soobil tasuda 705 eurot. Kuigi Tartu vald ei ole kriminaalasjas kannatanuna tsiviilhagi esitanud, mõistis kohus Soobilt riigi kasuks välja 54 115 eurot, mis jäi vallal tema tegevuse tulemusena tagasi saamata.

Kohus leidis, et süüdistused on tõendatud. „Vallavanema staatus ja maine said tugevalt kahjustada. Kuigi jätkuva kuriteona omastatud kütusekogused ja neile vastavad summad ei ole suured, on Aivar Soop kahjustanud valla tippametniku mainet ja autoriteeti, diskrediteerides sellega ka teiste tippvallaametnike mainet ja usaldusväärsust,“ ütles kohtunik Heli Sillaots kohtusaalis otsust selgitades.

Kohus ei pidanud põhjendatuks karistada Soopi kergemal viisil ehk rahalise karistusega ning mõistis talle vangistuse. Kuna süüdistatav on varem karistamata, mõistis kohus vangistuse tingimisi.

Soop ei tunnista ennast talle esitatud süüdistustes süüdi ning seetõttu on kohtu hinnangul põhjendatud talle ka lisakaristuse mõistmine.

Esmaspäeval toimunud kohtuvaidluses taotles prokurör Soobile 25 964-eurose rahalise karistuse mõistmist koos lisakaristusest keeluga töötada avaliku ülesande täitmist nõudval ametikohal. Soobi kaitsja palus süüdistatav õigeks mõista. Seega mõistis kohus Soobile prokuröri taotletust rangema karistuse.

Milles Soopi süüdistati?

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi sõlmis Soop aastatel 2013 kuni 2015 tehinguid sihtasutusega Emajõe Jõeriik, mille nõukogu liige ta ise on. Tehingutega võttis ta Tartu vallale üle 100 000 euro eest rahalisi kohustusi Emajõe Jõeriigi huvides. Lisaks süüdistab prokuratuur Soopi selles, et aastail 2013 ja 2014 tankis ta isiklikku sõiduautosse ja kanistritesse ebaseaduslikult üle 200 euro eest talle Tartu valla usaldatud kütust.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teatab kohus motiveeritud tervikotsuse 16. novembril.

Hetkel kuum