Äripäev • 28. november 2017 kell 7:24

Munakriis tõi enneolematu hinnatõusu

Dava Foodsi juht Vladimir Sapožnin  Foto: Julia-Maria Linna

Suvel 14 Euroopa riigis toodetud kanamunadest leitud pestitsiid on mõjutanud kogu Kesk-Euroopa, aga ka Baltikumi munaturgu. Munakriis tõstis värskete munade jaehinda Eestis ca 25%, samuti on tõusnud munatoodete ja -pulbri hinnad.

Euroopas on pakkimata ja sorteerimata tööstusliku muna hind tõusnud alates augustist 230% ja tõenäoliselt kestab see hinnaralli kuni lihavõteteni, kommenteeris Eesti munatööstuse Dava Foods juht Vladimir Sapožnin.

Tema sõnul on Euroopas praegu puudu 25 miljonit munejat kana ja on tekkinud munakriis, mis on muna hinna viinud hüppeliselt üles. Probleem annab eriti teravalt tunda Saksamaal, kus omatoodang katab ainult 80% vajadusest ja 20% on import. "Arvestades Saksamaa elanikonna suurust on 20% väga suur arv. Kuna Saksamaa munatarbimine on üks suuremaid Euroopas, siis määrab sealne muna turuhind ka üldise hinnatrendi," selgitas Sapožnin.

Sapožnini sõnul on Eestis värske muna jaehind augustist alates tõusnud umbes 25% ja ta ei näe, et see lähikuudel võiks oluliselt langeda. Kui suvel maksis L-suuruses munade 10-pakk 1,25 eurot, siis nüüd keskmiselt 1,41 eurot. "Munakriisist tulenev hinnasurve mõjutab paraku nii Eesti tarbijat kui ka toiduainetetööstusi, pagariärisid ja HoReCa sektorit," nentis Sapožnin.

Euroopa munakriis andis tugeva tõuke ka Dava Foodsi munaekspordile: augustist on ettevõtte munaeksport kolmekordistunud, ulatudes ca 60 tonnini kuus. Peamiselt ekpordib Dava Foods Estonia mune Taani, Rootsi ja Leetu.

Dava Foods Estonia on Eesti suurim munatootja, kes toodab aastas kokku ca 65 miljonit kanamuna. Ettevõttele kuulub Tallinna külje all Lool Eesti suurim farm kuue kanalaga, milles on kokku 250 000 kana, kes munevad päevas umbes 200 000 muna.

Hetkel kuum