Kristjan Pruul • 6. juuni 2018 kell 10:26

EL kaitseb ettevõtteid USA Iraani sanktsioonide eest

Iraani turvatöötaja gaasiväljal.  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa püüab päästa Iraani tuumalepet ning otsustas välja pakkuda kaitse ettevõtetele, mis Iraanis kaubeldes võiksid USA sanktsioonide alla langeda.

Euroopa Komisjon pakkus USA sanktsioonidest möödaminekuks, et võiks rakendada seadust, mis võeti ühenduses vastu 20 aastat tagasi, kuid mida pole seni kasutatud. Tegemist on blokeeriva regulatsiooniga, mille abil saavad Euroopa firmad õiguse mitte järgida teiste riikide rakendatud sanktsioone. See annab neile kaitse olukorras, kus Ameerika Ühendriigid on Iraani suhtes kehtestanud majanduspiirangud. Seejuures tagab seadus ettevõtetele ka hüvitise, kui nad kannatavad kahju seoses piirangutega.

Lisaks teatas Komisjon, et avab Euroopa Investeerimispangale (EIB) võimaluse rahastada Iraani projekte. See ei tähenda, et EIB peaks Iraanile raha laenama, aga selline tegevus saaks heakskiitmisel ELi loa ja garantii. 

Kui pärast tänast Euroopa Komisjoni teadet Euroopa Parlament ega Nõukogu vastulauset ei esita, siis rakenduvad ettepanekud augusti alguses, täpselt ajal, mil ka USA kehtestatud sanktsioonid võiksid jõustuda.

"Euroopa on valmis Iraani tuumaleppega edasi minema, kuni Iraan omapoolsetest kohustustest kinni peab," kinnitas Komisjon.

Teheran ja kuus riiki (Venemaa, USA, Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa ja Saksamaa) leppisid 2015. aasta suvel kokku, et Iraan loobub oma tuumaprogrammi jätkamisest ning vastutasuks lõpetatakse majandussanktsioonid. Nüüd taganes USA president Donald Trump sellest otsusest, kuid ülejäänud riigid on teatanud, et kavatsevad lepet järgida.

USA on hoiatanud, et taas kehtestatavad sanktsioonid võivad tabada kõiki Euroopa ettevõtteid, mis Iraanis oma tegevust ei lõpeta. Näiteks Prantsuse naftakontsern Total teatas, et loobub sanktsioonide kartuses 5 miljardi dollari suurusest Iraani projektist.

Iraani leppest loobumine on viimasel kuul põhjustanud ka nafta hinna volatiilsust, sest USA on lubanud valvata, et teised riigid ei jätkaks Iraanilt nafta ostmist. See tähendaks naftapakkumise vähenemist maailmaturul.

Hetkel kuum