Äripäev • 7. august 2018 kell 8:31

Hinnatõusu veab kiirelt kallinev alkohol

Foto: PantherMedia/Scanpix

Statistikaamet teatas täna, et tarbijakorv kallines juulis aastaga 3,5%. Eestis oli hinnakasv märksa kiirem kui euroalal keskmiselt (2,1%), aga ka võrreldes Läti ja Leeduga (vastavalt 2,7% ja 2,1%), analüüsib Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.

Ligi poole hinnakasvust andis mootorikütuste 18% ja elektri 17% kallinemine. Toiduainete hinnakasv (v.a alkohol ja tubakas) aeglustus 1,7%ni.

Toiduainete hinnakasvu veab jätkuvalt alkohoolsete jookide kallinemine. Kuigi veinihinnad on tänavu tõusnud kõikides Lõuna-Euroopa riikides, on Eestis alkoholi hinda tõstnud ka ettevõtete juurdehindluse suurenemine, märkis Pert. Juuni andmetel kallines alkohol ilma maksude mõjuta Eestis 7,5%, aga Euroopa Liidus keskmiselt 1,7%.

Tavapäraselt antakse juulis esialgsed hinnangud põllumajanduse saagikusele, mis kajastuvad maailmaturu hindades. Ebasoodsate ilmaolude tõttu Euroopas võib aiasaaduste ja teraviljade kallinemine põhjustada talvekuudel kiiremat hinnakasvu, prognoosib Pert. "Näiteks 2010. ja 2012. aasta talvel kiirendas aiasaaduste kallinemine inflatsiooni rohkem kui protsendipunkti võrra."

Kui toiduained ja energiahinnad kõrvale jätta, kallines ülejäänud tarbijakorv aastaga 1,3%. Teenuste hinnakasv jätkas juulis kiirenemist, kuid mõnevõrra tasakaalustas seda tasuta ühistranspordi kehtestamine (-0,1 protsendipunkti) ja tööstuskaupade laialdased soodusmüügid.

Hetkel kuum