Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus pank trügib Inbanki, Bigbanki ja Coopi asemele

    Holm Banki juht Indrek Julge.Foto: Liis Treimann

    Täna tegevusloa saanud Holm Banki juht Indrek Julge ütles, et kohe nad Eesti pangandusturgu tohutult mõjutada ei suuda, kuid nende plaan on kasvada palju suuremaks.

    Konkurentidena näeb Holm Bank kõiki Eestis tegutsevaid panku ja ka krediidiandjaid, kuid kõige otsesemad konkurendid oleksid Inbank, Bigbank ja Coop pank, ütles Julge.
    "Eks me proovime oma koha nende väikepankade seas kätte võidelda," ütles ta. "Oleme lihtsad, räägime lihtsas keeles klientidega. Kuulame nad ära. Oleme nii-öelda inimeselt inimesele pank," ütles Julge.
    Kasvavad aastas kümneid protsente
    Finantsinspektsioon andis täna ASile Koduliising Euroopa Keskpanga väljastatud krediidiasutuse tegevusloa otsuse. Äriühingu uueks nimeks krediidiasutusena saab Holm Bank AS.
    AS Koduliising on kliente Eestis teenindanud 23 aastat. Eraisikutele on seni pakutud järelmaksu ja nüüd ka väikelaenu ja järelmaksukaarti. Mais loodab ettevõte turule jõuda hoiustamisega, edasi on plaanis hakata pakkuma veel laenutooteid nii eraisikutele kui ka ettevõtetele. Holm Bank sihib eelkõige eraisikuid ja väikeettevõtteid.
    Praegu on ettevõttel aktiivseid kliente pisut alla 100 000. Viimastel aastatel on ettevõte oma portfelli kasvatanud 20–30% vahel aastas. "Ma ei näe, miks see kasvutempo peaks aeglustuma. Pigem võiks see kasvutempo nende uute võimalustega veelgi kiirem olla," lausus Julge.
    Praegu on ettevõtte turuosa krediidiandjate seas kuskil 3% juures. Suure osa ülejäänust moodustavad suurte pankade liisingettevõtted. "Kui nemad kõrvale jätta, siis me oleme järgmise astme ettevõtjatest turuliidrid. Me plaanime selles oma väikses segmendis oma positsiooni hoida ja turuosa ka kasvatada. Mingil määral kasvab ka turg, aga ka turuosa tahame kasvatada," ütles ta.
    Fookuses väikeettevõtjad
    Julge ütles, et kõige raskem on praegu Eestis pankadelt laenu saada väikeettevõtetel. "Väikese laenu juures on teinekord väga palju tööd. Suured pangad käituvad sellistel puhkudel standardiseeritud mudelite järgi. Me näeme turul võimalust, et kui leida aega väikeettevõtete jaoks süvenemiseks, siis on võimalik ka mõistlike riskide juures väikeettevõtetele laenu anda," rääkis ta.
    Ettevõtluslaenude intressid on viimase viie aasta tipus. Julge ütles, et kindlasti on põhjus selles, et pakkujaid on turul vähe ja konkurents on läinud lahjaks. Kui palju nende lisandumine turule konkurentsi ja sellega ka intressi mõjutab, on tema sõnul raske prognoosida. "Sel hetkel, kui me turule tuleme, ei suuda me seda turgu tohutult mõjutada, aga meie ambitsioon on kasvada suuremaks. Eks see mõju selgub siis juba hiljem," ütles ta.
    Põhjus pole rahapesuskandaalis
    Tema sõnul said nad ühel hetkel aru, et ettevõtte kasvule tuleb piir ette. Pangaks saamine oli järgmine loogiline samm. "See oli umbes kaks aastat tagasi, kui Arne Veske hakkas selle peale tõsisemalt mõtlema. Pangaks saamine on pikk protsess," rääkis Julge.
    Niisiis oli plaan pangaks kasvada olemas juba enne rahapesuskandaale. "Aga ei saa mainimata jätta, et olukord ja aeg uue Eesti kapitalil põhineva panga turule toomiseks on väga soodne. Ja seda on juba oodatud, et Eesti pangandusturul võiks kohalik kapital rohkem kaasa rääkida," märkis ta. Väga selge tegevuskava panga asutamiseks oli neil olemas 2017. aastal, kui hakati juhtkonda tugevdama. Siis liitus ettevõttega ka Julge.

    Holm tähendab laidu või väikest saart. Liisi on alguse saanud ja kasvanud Haapsalus. Nimi Holm on viide Läänemaale, kus on väikseid saari ja laide rohkesti. Haapsalu linnas on lahesopid Väike Viik ja Suur Viik, mida mõlemast küljest piiravad holmid.

    Konkurendid olid kuu aega tagasi äraootavad

    Kuu alguses Äripäevaga rääkinud Inbanki juht Margus Kastein soovis esmase reaktsioonina uuele tulijale vaid edu.
    "See annaks täiendava tõuke niigi üha enam kinnistuvale trendile, kus tugeva tiimiga ja samas usaldusväärsed finantsteenuste osutajad raputavad ajale pisut jalgu jäänud traditsioonilist pangandusturgu," ütles Kastein.
    "Teadmata küll hea konkurendi plaane lähemalt, julgen öelda, et uudsetele lahendustele avatud ja "näljasele" pangale on Eestis kindlasti konkurentsi tervendavat ruumi," lisas Kastein, kelle sõnul ei ole üks pank tänapäeval enam pilvelõhkuja, vaid tootepõhine, digitaalne ja klientidele traditsioonilistest pangakanalitest sõltumatuid lahendusi pakkuv.
    Ka Coop panga juhatuse esimees Margus Rink tõdes toona, et Liisi kaubamärgi all tegutseva Koduliisingu pangaks kasvamise soov näitab, et pangandusturg toimib – keegi lahkub, keegi liitub. "Selleks, et Eesti tugevalt kontsentreerunud ja konkurentsitihedal pangandusturul läbi lüüa, peab uuel sisenejal olema selgelt eristuv strateegia. Mis saab olema uue panga strateegia, me täna veel ei tea ja eks seda näitab aeg," rääkis Rink.

    Finantsinspektsioon andis ASile Koduliising Euroopa Keskpanga väljastatud krediidiasutuse tegevusloa otsuse. Äriühingu uueks nimeks krediidiasutusena saab Holm Bank AS. Finantsinspektsiooni teatel annab krediidiasutuse tegevusluba õiguse avalikkuselt kaasata hoiuseid ja muid tagasimaksmisele kuuluvaid rahalisi vahendeid. Klientide hoiustele rakendub Eesti hoiuste tagamise skeem.

    Holm Bank ASi juhatuse esimees on Indrek Julge ning juhatuse liikmed Arne Veske ja Kerstin Loss. Nõukogu esimees on Kaido Veske ja nõukogu liikmed Kelly Veske, Reimo Hammerberg, Ruslan Mahhov, Pärt Kivaste. Holm Bank ASis omavad olulist osalust Liisi Valdus OÜ ja Arne Veske.

    AS Koduliising teenis 2017. aastal puhaskasumit kokku 2,3 miljonit eurot. 2017. aasta lõpuks jõudis ASi Koduliising krediidiportfelli maht 26,5 miljoni euroni, kasvades majandusaastaga ca 36%. Koguportfellist moodustas 2017. aasta lõpu seisuga järelmaksuportfell 76% (üle 20 miljoni euro), järelmaksukaardi portfell ligi 16% (4,2 miljonit eurot) ja ettevõtetele finantseeritud liisingportfell ligi 8% (üle 2 miljoni euro).

    Arne Veske asus viimases Äripäeva Rikaste TOPis 27,3 miljoni euroga 109. kohal. Ta on Haapsalu ettevõtja, maakonnalehe Lääne Elu suuromanik. Tulusaim firma on Koduliising, mis pakub tarbijakrediiti kaubamärgiga Liisi. Lisaks tarbijakrediidile asuti 2016. aastal koostöös Nord Varaliising OÜga väljastama väikeliisinguid ettevõtetele. Lisaks Koduliisingule on Veske teinud investeeringuid kinnisvarasse ning talle kuulub ka enamusosalus firmas Arvutitark, mis viis aastat tagasi võttis üle raskustesse sattunud Arvutikeskuse kaupluste riismed.

    Kaido Veske on üks vähestest eestlastest, kes on töötanud maailma võimsaimas finantskeskuses – Wall Streetil. Tema karjäär sai alguse investeerimispangas Bear Stearns, töötades ettevõtte Londoni ja New Yorgi kontorites. Hiljem on ta ametis olnud Wall Streetil Irving Place Capitali fondihaldurina ning tänaseks on ta Läänemere regiooni ettevõtetesse investeeriva Livonia Partnersi kaasasutaja.

    Indrek Julge alustas tööd panganduses 1996. aastal. Aastatel 1999–2009 töötas ta SEB Liisingusa. Aastatel 2009–2011 juhtis ta SEB Global Transaction Services divisjoni Eestis ning kuni 2014. aastani oli SEB Läti juhatuse liige ja ettevõtete panganduse juht. Seejärel asus ta tööle SEB Eesti ettevõtete panganduse valdkonna juhina, kus töötas 2016. aastani.

  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Apranga esimese kvartali käive kasvas üle 10%
Käesoleva aasta esimeses kvartalis ulatus Leedu rõivaste jaeketi Apranga Groupi müügikäive koos käibemaksuga 72,3 miljoni euroni. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas käive 11%.
Käesoleva aasta esimeses kvartalis ulatus Leedu rõivaste jaeketi Apranga Groupi müügikäive koos käibemaksuga 72,3 miljoni euroni. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas käive 11%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.