Neinar Seli – narr või ront?

07. november 2014, 00:01
Katariina Krjutškova
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141107/OPINION/141109791/AR/0/AR-141109791.jpg

Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli ja temaga seotud isikute tunnistused kohtus tekitavad küsimuse, kas endine Tallinna Sadama nõukogu esimees mängib narri või vajab tõsist puhkust vastutusrikastest ametitest, kirjutab ajakirjanik Katariina Krjutškova.

Praegune Tallinna Sadama nõukogu lihtliige Seli on süüdistatav korruptsioonikuriteos, sest väidetavalt hääletas ta riigifirma nõukogu esimehena selle poolt, et tema juhitav olümpiakomitee (EOK) saaks 250 000 eurot toetust. Kohtulikul tunnistajate ülekuulamisel kulus põhiaur tõendamisele, kas ja kuidas Seli hääletas.

Võtmetunnistaja selgitas kohtus, et oli pärast Ameerika reisi rontväsinud, mistõttu läks häältelugemine sassi: EOK toetamise poolt hääletas tema sõnul kolm nõukogu liiget, vastu oli sama palju. Seli aga luges kokku 4:3. Ehkki neljas hääl võinuks kõige tõenäolisemalt tulla temalt endalt, väitis süüdistatu, et nii ei olnud.

Sarnase tunnistusega tuli lagedale Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand, kes ei saanud enda sõnul nõukogu koosolekul hääletamisel toimunust üldse aru, sest valmistas samal ajal ette järgmist ettekannet.

Tallinna Sadama juhatuse liige ja süüdistatu erakonnakaaslane Allan Kiil rääkis kohtus, et kui Seli hääletamistulemuse välja kuulutas, järgnes saalis naer. Sama riigifirma nõukogu liige Kalev Lillo, kes on ka reformierakondlane, tunnistas, et ka talle tegi nalja, kuidas nõukogu esimees ei oska arvutada: „Vaatasime otsa üksteisele ja naersime ega saanud aru, mis toimub.“

Siin oleks võinud saabuda selgus. Aga seda ei tulnud, sest ei tuntud huvi, miks nõukogu esimees valesti arvutab: läks tal sassi, tegi ta hoopis nalja või siiski hääletas. Tunnistustele tuginedes mindi rahumeeli uue päevakorrapunkti juurde.

Võib ju öelda, et tegijatel juhtub ja eksimusi tuleb ikka ette. Kahtluse tekitab see, et selline segadus tekkis just siis, kui olümpiakomiteele plaaniti eraldada läbi aegade suurim summa ning toonast nõukogu esimeest süüdistatakse korruptsioonikuriteos.

Kuuldud tunnistused panevad kohtuprotsessi jälgijaid arusaamatusest kulme kergitama või naerust turtsuma. Piinlik on kuulata, kuidas suured mehed kohtusaalis keerutavad suutmata asjakohaseid vastuseid anda. Mõnikord on tunnistajate jutt läinud nii naeruväärseks, et riigiprokurör Steven-Hristo Evestus on korduvalt pärinud nende haridustaseme järele.

Vaevalt on asi hariduses. Teatud tunnistajate puhul segab tõenäoliselt asjadest arusaamist erakondlik kuuluvus või seotus, samuti kartus kaotada oma positsioon. Tõenäoliselt ei oleks olukord märkimisväärselt teistsugune, kui süüdistatu pingis istuks mõne teise erakonna liige või lihtsalt väga mõjuvõimas persoon.

Kõigele lisaks on Seli kriminaalasjas antud tunnistused vasturääkivad. Seega on selge, et keegi valetab.  

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. November 2014, 07:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing