Eesti ettevõttele tuleb eelis anda

Raha  

Eestis võiks kehtida kaks ettevõtluse maksustamise põhimõtet paralleelselt, pakub välja Eestimaa Roheliste juhatuse liige Olev-Andres Tinn.

Selleks, et ettevõtlus saaks areneda ja riik püsida ka olukorras, kus iga aasta lahkub tööturult tuhandeid inimesi, on vaja paindlikke maksulahendusi, erandeid ja koostööd ametnike ja ettevõtjate vahel. On vaja meeles pidada, et ettevõtted on rikkuse loojad.

Oma ettevõtete toetamine ja konkurentsieelise loomine neile annab tugevamad ja rikkamad Eesti ettevõtted, mida vähem maksustades on võimalik saada summaarselt suuremat maksutulu.Valitsus lubab ettevõtte tulumaksu muuta nii, et regulaarselt dividende maksvate ettevõtete tulumaksumäär langeb 20%-lt 14%-le. See toimub plaani kohaselt siis, kui enne on kolm aastat makstud dividende maksumääraga 20% ning kui dividende makstakse teisele ettevõttele.

Tulumaksuseadust peab küll muutma või täiendama, kuid selle maksumuudatuse eesmärk näib olevat, et dividende juba maksvad ettevõtted ei koliks Lätimaale või Leetu. Pigem aga peaks rahandusministeerium mõtlema laiemalt ja aitama Eestis luua ettevõtteid, mis vallutaksid maailma.

Praegust ettevõtte tulumaksustamise põhimõtted sobivad talu-tüüpi ettevõtlusele väga hästi. Dividende ei soovita eriti maksta, kasumi saab reinvesteerida ja lõpuks äriühing müüakse või pärandatakse. Samas on ei ole meil aga atraktiivset ettevõtte tulumaksu, mida sooviksid rakendada ettevõtjad, kes toodavad tulu, millest enamik makstaks dividendiks.

Kaks põhimõtet korraga

Eestis võiks ju kehtida kaks erinevat ettevõtluse maksustamise põhimõtet paralleelselt. Kinnisvara soetamise hetkel peab ju otsustama, kas tulevikus kajastada vara soetusmaksumuses või seda iga aasta ümber hinnata. Ettevõtte asutamise korral võiks samamoodi otsustada, kas tulumaksu maksta samal viisil kui praegu – reinvesteeritud kasumilt makse ei maksta, väljamaksetelt üldine tulumaksumäär – või valida teine võimalus: näiteks fikseeritud 12% tulumaksumäär kogu kasumilt. Ettevõte peab valima ühe või teise viisi ning seda muuta enam ei saa.

Maksud ei pea teiste riikide sabas sörkima või arengut pidurdama, nad peavad andma Eesti ettevõtetele konkurentsieelise rahvusvahelises majanduses.

Hetkel kuum