28 aprill 2018

Liikuma paneb sisemine jõud

Rain Siemer  Foto: Erakogu

Sageli on projekti algatamise esimeses faasis selge, kas asjast saab asja: kas inimesed panustavad sellesse oma sära või mitte, kirjutab Rahva Raamatu kirjastuse juht Rain Siemer.

Küllap on motivatsiooni puuduse käes mõnikord vaevelnud igaüks. Selle põhjus võib olla aegade taga, seal, kus karjäär kunagi algas, aga ka selles, kuidas tööl ja kodus parasjagu läheb. Sellistes olukordades aitab depressiooni laskumist vältida sisemine jõud, sisemine tarkus, mis tugineb kogemustel ja elu jooksul kujundatud julgusel.Minugi motivatsioon on turgutamist vajanud. Ükskord lugesin läbi 15 inimese elulooraamatud, et teada saada, kuidas nad olid oma alal edu saavutanud – edukas sportlane, näitleja, ärimees, nii Eestis kui ka mujal maailmas tegutsevad edukad inimesed. Püüdsin leida nende elulugudes ühiseid ja läbivaid jooni, mis neid iseloomustavad, mis on viinud nad sinna, kus nad on. 

Välja koorus see, et nad kõik olid üsna varakult leidnud oma talendi, oma sisemise ande. Nad tegid tööd, mis sobis nende iseloomu ja eeldustega. Nendega kooskõlas sündisid suurepärased tulemused ja suur sisemine motiveeritus, see aitas neil ületada kõik takistused ja kõik tagasilöögid. Jah, nad kõik kogesid ka depressiooni või masendust, kuid nad said sellest üle tänu keskendumisele oma tegevusele. Olen seda isegi kogenud ja jõudnud järeldusele, et depressiooni vastu aitab tegutsemine. Tegutsemine omakorda tekitab motivatsiooni. Aga kõige olulisem on alguspunt, see hetk, mil valitakse tegevusala. 

Ma olen kaasa aidanud üle neljasaja raamatu kirjastamisele ja viie veebirakenduse valmimisele. Selle käigus oled kohtunud väga paljude erinevate inimestega ning kogenud nii võite kui ka tagasilööke. Kogetu on mulle kinnitanud, et edukad on projektid, milles osalevad inimesed teevad seda asja, mis tuleb nende seest, mis lähtub nende talendist. Samas olen näinud ka seda, et motiivid on valed, ja inimesed tegutsevad ainult raha nimel ilma sisemise särata. 

Tihti on juba esimesel kohtumisel näha, kas projekt võib õnnestuda. Enamasti on see tajutav, kui palju tuleb see töö ja idee inimese seest, kui see tuleb sügavalt, siis on motivatsioon ja tahe meeletult suured. 

Autor: Rain Siemer

Hetkel kuum