Andres Haabu • 20. aprill 2018
Jaga lugu:

Suur vend Bugatti moodi

Bugatti "lendavate tohtrite" vastuvõtul.  Foto: Bugatti

Tegeled oma tavaliste multimiljonäri asjadega ja saad ootamatu kõne Bugatti kontorist - sulle teatatakse, et sinu Chironi rehvirõhk on liiga madal. Aga sina, koos oma autoga, asud helistajast 6000 kilomeetri kaugusel, kirjutab The Drive.

Bugatti telemeetriakarp.  Foto: Bugatti

See pole hüpoteetiline olukord. Just sellist stsenaariumi kirjeldab Bugatti oma telemeetriasüsteemist kõnelevas pressiteates. Ettevõtte sõnul sarnanevad nende reaalajas töötavad telemeetriasüsteemid nendega, mida kasutatakse ka vormel-1 ja teiste autospordisarjade puhul. Telemeetriateenust kasutava Chironi omanik saigi ettevõttest kõne, et tal tasub enne järgmist sõitu rehvidele õhku juurde pumbata.

Bugatti telemeetriasüsteem on pidevas ühenduses - olenemata sellest, kas auto mootor töötab või mitte. Süsteem monitoorib ja saadab andmeid läbi kohaliku mobiilivõrgu. Jälgimise all on ligi 10 000 autost lähtuvat signaali, alustades mootorist ja ülekandest kuni info- ja meelelahutuskeskuseni välja.

Niipea, kui süsteem midagi anomaalset tuvastab, jõuab teade sellest Bugatti “lendarstini”. Kolm erimehaanikut on pidevalt saadaval ja kui Chiron keeldub näiteks käivitumast, saadetakse üks neist mõne tunni jooksul autoomaniku juurde. Pärale jõudnud, võtab “lendarst” appi kohalikud tehnikud ja partnerid-remonditöökojad.

Autot valvavast alumiiniumist “mustast kastist" on kasu muulgi puhul, kui vaid sõiduki tervise hindamisel. See jälgib ka näiteks sõiduki veidrat kasutamist, mis võib viidata auto vargusele. Bugatti jälgimissüsteemid suudavad peatada pättide varguskatseid - isegi kui auto on jõutud veomasina kasti vinnata.

“Oleme leidnud oma kliendi sõiduki enne, kui varastel on see õnnestunud üle piiri toimetada,” ütles süsteemiarenduse juht Norbert Uffmann. “Bugatti telemeetriasüsteem on justkui meie versioon ühendatud sõidukist - eksklusiivne ja individuaalne kliendi jaoks ning raha ja aega säästev meie arendajatele."

Bugatti “ühendatud auto” on saadaval juba rohkem kui kümnendi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum