25. aprill 2013
Jaga lugu:

Vink: ehitajal peab kaks ülikonda olema

Kahjuks kehtib ka ehituses vana rätsepmeistri ütlus “Härra, kui soovite endale tõesti kvaliteetset ja odavat ülikonda, siis peate ostma neid kaks – kvaliteetse ja odava”, kirjutab ASi Nordecon juhatuse esimees Jaano Vink.

Ehitajad näevad iga päev olukordi, kus tellija alustab rõõmsalt uut projekti, nõudes parimat kvaliteeti, ja lõpetab ehitushanke masendatult ning tegijaid kirudes ikka üksnes hinda vaadates, sest numbrid on psühholoogiliselt sobimatud.

Riigihankeseadus suunab hankijaid kasutama eelkõige avatud hankemenetlust, mis on põhimõtteliselt ka õige. Pea ainsa hindamiskriteeriumina kasutatakse hangetel madalaimat hinda, ise seda samal ajal kirudes. Miks? Vastus on lihtne – hirm. Oleme jõudnud absurdse olukorrani, kus igati põhjendatud võitlus korruptsiooni vastu käib robustselt ning loosunglikult.

Karistusseadustik võimaldab iga ametiisiku, kes riigihanget korraldades mõne tuhande eurogagi eksib (loe: riigile kahju tekitab), mitmeks aastaks vangi panna ja kahju korvamist nõuda. Kas tahaksite olla selle surve all väljas parima kvaliteedi tagamisel riigile, mille piits on ähvardavalt õhus? Vastus on: “Ei!” Ja nii viiaksegi hanked läbi tuimalt ning isiklikke riske ja keerukamaid otsuseid vältides, ehk – määrab vaid madalaim hind.

Loe tänasest Äripäeva paberväljaandest, kuidas olukorda lahendada.

Autor: Vilja Kiisler, Jaano Vink

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum