• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  TIRi muutnud Venemaa jääb ikka meie võimaluseks

  Naabreid enamasti valida ei saa ning Venemaa oli, on ja jääb meie võimaluseks. Ühelt poolt prognoositav riik, teisalt võimeline ikka ja jälle üllatama, tõdeb Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepp. Näiteks autovedajaid, kui teatas, et ei tunnista enam TIR märkmiku kasutamisega kaasnevat garantiid ja vajalikud on lisagarantiid.

  Rahvusvaheline TIR tollikonventsioon on eksisteerinud probleemideta ja aeg-ajalt tehtavate muudatustega üle poole sajandi. Sellega on ühinenud 67 riiki. Konventsioon on aidanud edendada rahvusvahelist kaubandust ja hoidnud kokku eksportijate-importijate ning transpordiettevõtjate raha ja aega. Rahvusvaheline Maanteetranspordi Liit (IRU) väljastab aastas üle kolme miljoni TIR märkmiku (CARNET TIR), millest koguni pooled lõpetatakse Venemaal. Näiteks Eesti vedajad on lõpetanud aastas seal umbes 42 000 TIR märkmikku.
  Tollirikkumiste ja vastavalt ka maksenõuete arv on IRU ja veondusettevõtjate ühenduste, aga ka Venemaa Föderaalse Tolliameti (FTS) rakendatavate ennetusmeetmete tõttu vähenenud kümneid, kui mitte sadu kordi. Statistika järgi on Venemaal iga 46 000 TIRi lõpetamise kohta ainult üks rikkumine, mis on kaasa toonud maksunõude. Kokku on lahendamata FTSi nõudeid paarisaja tuhande dollari ulatuses, mis on kaduvväike summa võrreldes igapäevaselt tagatavate väliskaubanduslike operatsioonidega.
  Venemaa tolliameti tänavused otsused de facto sisuliselt ühepoolselt denonsseerida Venemaa territooriumil TIR tollikonventsioon, on mõjunud ebameeldiva üllatusena, sh Venemaaga tolliliidus olevatele Valgevenele ja Kasahstanile. Tolliliidu teiste liikmetega mittearvestamine torpedeerib muu hulgas Venemaa presidendi integratsioonipoliitikat, mille eesmärk on tolliliidust arendada majandusliit. Valgevene president on öelnud avalikult, et Venemaa on Valgevenet tolliliiduga alt tõmmanud. Kui ei arvestata isegi oma liitlastega, mida siis teistest rääkida! Ning lõppkokkuvõttes peavad ametnike rumalused kinni maksma Venemaa ettevõtjad ja tarbijad.
  Õigus on meie peaministril, kes hoiatas, et ei maksa sinisilmselt Venemaa osakaalu oma tegemistes ülemäära kasvatada. Eelkirjeldatud ei tähenda siiski seda, et peaks Venemaa suunas vihaseid pilke saatma ja käed rüpes istuma.
  Tervikuna on Venemaa sümpaatne ja sõbralik ning äriliselt, kultuuriliselt, kulinaarselt ja üldse igatepidi väga atraktiivne. Vaatamata kõigele on riik üldjoontes ka rahvusvahelistest konventsioonidest kinni pidanud. Venemaaga tasub igal juhul tegeleda ning häid suhteid hoida ja arendada, nii palju kui see on võimalik ja ettevõtjatel jätkub riskijulgust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Massiimmigratsiooni hirmujutu ees põnnamine hoiab majandust kinni
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Nafta hind tõuseb kuuendat päeva ja lõppu ei paista
Brenti toornafta jätkas täna kiiret tõusu ja ületas 80 dollari taseme, sest nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist ning varud vähenevad, vahendab Reuters.
Brenti toornafta jätkas täna kiiret tõusu ja ületas 80 dollari taseme, sest nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist ning varud vähenevad, vahendab Reuters.
Tiiser uudishimulikele: need kaheksa ettevõtjat jäid napilt Rikaste TOPist välja Rikaste TOP ilmub kolmapäeval!
Kolmapäeval ilmub Äripäevas tänavune Eesti jõukamate inimeste edetabel Rikaste TOP, kus on ettevõtlusvara järgi rivistatud 500 siinset ettevõtjat.
Kolmapäeval ilmub Äripäevas tänavune Eesti jõukamate inimeste edetabel Rikaste TOP, kus on ettevõtlusvara järgi rivistatud 500 siinset ettevõtjat.
Tootmist duubeldava Sunly juht: see ei ole veel kõik
Lähiaastail kasvatab taastuvenergiaettevõtte Sunly oma mahte tänaselt 131 megavatilt kaks korda. Ettevõtte juht Priit Lepasepp rääkis intervjuus Äripäeva Raadiole, et see pole veel kõik ja ettevõte plaanib seatud kasve ületada.
Lähiaastail kasvatab taastuvenergiaettevõtte Sunly oma mahte tänaselt 131 megavatilt kaks korda. Ettevõtte juht Priit Lepasepp rääkis intervjuus Äripäeva Raadiole, et see pole veel kõik ja ettevõte plaanib seatud kasve ületada.