Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  TIRi muutnud Venemaa jääb ikka meie võimaluseks

  Naabreid enamasti valida ei saa ning Venemaa oli, on ja jääb meie võimaluseks. Ühelt poolt prognoositav riik, teisalt võimeline ikka ja jälle üllatama, tõdeb Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepp. Näiteks autovedajaid, kui teatas, et ei tunnista enam TIR märkmiku kasutamisega kaasnevat garantiid ja vajalikud on lisagarantiid.

  Rahvusvaheline TIR tollikonventsioon on eksisteerinud probleemideta ja aeg-ajalt tehtavate muudatustega üle poole sajandi. Sellega on ühinenud 67 riiki. Konventsioon on aidanud edendada rahvusvahelist kaubandust ja hoidnud kokku eksportijate-importijate ning transpordiettevõtjate raha ja aega. Rahvusvaheline Maanteetranspordi Liit (IRU) väljastab aastas üle kolme miljoni TIR märkmiku (CARNET TIR), millest koguni pooled lõpetatakse Venemaal. Näiteks Eesti vedajad on lõpetanud aastas seal umbes 42 000 TIR märkmikku.
  Tollirikkumiste ja vastavalt ka maksenõuete arv on IRU ja veondusettevõtjate ühenduste, aga ka Venemaa Föderaalse Tolliameti (FTS) rakendatavate ennetusmeetmete tõttu vähenenud kümneid, kui mitte sadu kordi. Statistika järgi on Venemaal iga 46 000 TIRi lõpetamise kohta ainult üks rikkumine, mis on kaasa toonud maksunõude. Kokku on lahendamata FTSi nõudeid paarisaja tuhande dollari ulatuses, mis on kaduvväike summa võrreldes igapäevaselt tagatavate väliskaubanduslike operatsioonidega.
  Venemaa tolliameti tänavused otsused de facto sisuliselt ühepoolselt denonsseerida Venemaa territooriumil TIR tollikonventsioon, on mõjunud ebameeldiva üllatusena, sh Venemaaga tolliliidus olevatele Valgevenele ja Kasahstanile. Tolliliidu teiste liikmetega mittearvestamine torpedeerib muu hulgas Venemaa presidendi integratsioonipoliitikat, mille eesmärk on tolliliidust arendada majandusliit. Valgevene president on öelnud avalikult, et Venemaa on Valgevenet tolliliiduga alt tõmmanud. Kui ei arvestata isegi oma liitlastega, mida siis teistest rääkida! Ning lõppkokkuvõttes peavad ametnike rumalused kinni maksma Venemaa ettevõtjad ja tarbijad.
  Õigus on meie peaministril, kes hoiatas, et ei maksa sinisilmselt Venemaa osakaalu oma tegemistes ülemäära kasvatada. Eelkirjeldatud ei tähenda siiski seda, et peaks Venemaa suunas vihaseid pilke saatma ja käed rüpes istuma.
  Tervikuna on Venemaa sümpaatne ja sõbralik ning äriliselt, kultuuriliselt, kulinaarselt ja üldse igatepidi väga atraktiivne. Vaatamata kõigele on riik üldjoontes ka rahvusvahelistest konventsioonidest kinni pidanud. Venemaaga tasub igal juhul tegeleda ning häid suhteid hoida ja arendada, nii palju kui see on võimalik ja ettevõtjatel jätkub riskijulgust.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tööstur praegusest olukorrast: õpetame töötajaid ümber, aga ei koonda
Oleme praegu keskendunud sellele, et oma töötajaid rotatsiooni korras ümber õpetada teistele töökohtadele, mis on tõhusamad, rääkis ventilatsiooniettevõtte ETS NORD juhatuse esimees Urmas Hiie.
Oleme praegu keskendunud sellele, et oma töötajaid rotatsiooni korras ümber õpetada teistele töökohtadele, mis on tõhusamad, rääkis ventilatsiooniettevõtte ETS NORD juhatuse esimees Urmas Hiie.
Kuulus fondijuht: käes on aktiivsete väärtusinvestorite hiilgeaeg Intervjuu aastaid turge edestanud fondijuhiga
400 miljonit dollarit haldav USA fondijuht Vitaliy Katsenelson usub, et "osta ja unusta"-strateegiast on lähikvartalitel vähe kasu. Äripäevale antud intervjuus tunnistab investor, et on vastuvoolu ujunud juba kümmekond aastat, kuid sellest hoolimata turge ületanud.
400 miljonit dollarit haldav USA fondijuht Vitaliy Katsenelson usub, et "osta ja unusta"-strateegiast on lähikvartalitel vähe kasu. Äripäevale antud intervjuus tunnistab investor, et on vastuvoolu ujunud juba kümmekond aastat, kuid sellest hoolimata turge ületanud.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Tele2 napsas Sõõrumaa tippjuhi endale
Tele2 Eesti uueks juhiks saab Margus Nõlvak, kes seni töötas Urmas Sõõrumaale kuuluva Forus Eesti juhatuse esimehena. Uuel kohal alustab ta 10. juulil.
Tele2 Eesti uueks juhiks saab Margus Nõlvak, kes seni töötas Urmas Sõõrumaale kuuluva Forus Eesti juhatuse esimehena. Uuel kohal alustab ta 10. juulil.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Baltcap sai loa Hansabi ostuks
Balti erakapitalifond BaltCap sai Eesti konkurentsiametilt loa omandada Balti riikides turva-, makse- ja automaatseid süsteeme pakkuvast Hansab Groupist 70 protsenti.
Balti erakapitalifond BaltCap sai Eesti konkurentsiametilt loa omandada Balti riikides turva-, makse- ja automaatseid süsteeme pakkuvast Hansab Groupist 70 protsenti.
Endine praamikuningas seljatas kohtus vanad kamraadid Saaremaa Laevakompanii liikus lähemale pankrotist pääsemisele
Endise praamiärimehe Vjatšeslav Leedo firma Saaremaa Laevakompanii võitis kohtus ammuseid äripartnereid. Võib juhtuda, et Saaremaa Laevakompanii rabeleb nüüd pankrotist välja.
Endise praamiärimehe Vjatšeslav Leedo firma Saaremaa Laevakompanii võitis kohtus ammuseid äripartnereid. Võib juhtuda, et Saaremaa Laevakompanii rabeleb nüüd pankrotist välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.