Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Armastus ja vihkamine India börsil

    India börsi töötajad elektroonse tabloo eesFoto: Foto: Bloomberg

    Maailma suuruselt kolmas majandusriik tekitab investorites kahetisi tundeid. Ühelt poolt tõmbab ligi silmapaistev kasv ja arengupotentsiaal, teisalt peletab närviline aktsiakõikumine ja infopuudus.

    Indeksi parimad aktsiad tänavu:

    Maruti Suzuki India - sõidukite tootmine ja eksport , aktsia hinnatõus tänavu 68%

    Axis Bank – pangandus, aktsia hinnatõus tänavu 52,4%

    Cipla – keemiatööstus, aktsia hinnatõus tänavu 45%

    State Bank of India – pangandus, aktsia hinnatõus tänavu 43,2%

    Sun Pharmaceutical Industries – ravimitööstus, aktsia hinnatõus tänavu 42,3%

    Oil&Natural Gas - nafta ja maagaasi tootja, aktsia hinnatõus tänavu 39,5%

    Hero MotoCorp - mootorrataste tootja, aktsia hinnatõus tänavu 37,5%

    Larsen&Toubro – masinaehitus, aktsia hinnatõus tänavu 35%

    Mahindra&Mahindra - põllumajandusseadmete tootja, aktsia hinnatõus tänavu 34,7%

    ICICI Bank – pangandus, aktsia hinnatõus tänavu 34,2%

     

    Indeksi halvimad aktsiad tänavu:

    Tata Power - elektrienergia tootja, aktsia hinnatõus tänavu -1,4%

    NTPC - elektrijaamade ehitus, aktsia hinnatõus tänavu 3,2%

    Wipro - tarkvaratootja, aktsia hinnatõus tänavu 3,8%

    Tata Steel - terasetootja, aktsia hinnatõus tänavu 7%

    ITC - tarbekaupade holdingufirma, aktsia hinnatõus tänavu 7,3%

    Reliance Industries - naftakeema tootdete tootja, aktsia hinnatõus tänavu 7,8%

    Infosys - tarkvaratootja, aktsia hinnatõus tänavu 13%

    Dr Reddy's Laboratories - biotehnoloogia, aktsia hinnatõus tänavu 16,6%

    Coal India - söetootja, aktsia hinnatõus tänavu 18,3%

    Bharti Airtel – telekommunikatsioonifirma, aktsia hinnatõus tänavu 19,7%

    Üks on aga kindel - India majanduse mootor käib võrreldes muu maailmaga täistuuridel ja sealne börs üllatab tulemustega. Nii on MSCI India indeks tänavu kerkinud 21%. Samal ajal on MSCI Arenevate Turgude indeks kukkunud 1,12% ja MSCI Hiina indeks näidanud 2,06% langust.
    Ka India peamine börsiindeks Sensex on sel aastal rallinud neljandiku võrra ja see on parim indeks maailma kümne suurima aktsiaturu seas. Seejuures on tõusnud kõigi välja arvatud ühe  Sensex 30 indeksisse kuuluva firma aktsiad. Viimati rallis indeks sarnase hooga üksteist aastat tagasi.
    India tänavust börsirallit on vedanud optimistlikud ootused, et kevadel võimule pääsenud uus valitsus viib kiirelt ellu poliitikamuudatused. Alates jaanuarist on sealsele börsile sisse voolanud 13,7 miljardit dollarit, mis on kõige enam Bloombergi vaatluse all olevate Aasia turgude seas. "See on kõige laiapõhjalisem ralli, mis siiani nähtud," kommenteeris olukorda ICICI Prudentiali investeeringute juht S. Naren Bloombergile. "Majanduse väljavaated järgmiseks kolmeks kuni viieks aastaks on märgatavalt kirgastunud. Võrreldes teiste riikidega on see muutunud palju atraktiivsemaks," lisas ta. Tõepoolest, värske statistika näitab majandustegevuse elavnemist. Teises kvartalis kasvas India majandus viimase kahe aasta kiireimas tempos ning kohaliku keskpanga prognooside järgi paisub see märtsis lõppeval majandusaastal 5,5% ning järgmise 12 kuu jooksul 6,3%.
    Globaalne olukord muudab ettevaatlikuks
    Kuigi võrreldes teiste arenevate turgudega on India väljavaated head, ei jää sealne majandus puutumata üleüldisest globaalselt kehvast seisust ega börsidel võimust võtnud närvilisusest. Eelmise nädala müügisurve keskel pöördus ka India börs langusesse, kuna kohaliku statistikaameti avaldatud andmed tehaste toodangu kohta ei vastanud ootustele. Uudisele järgnes ka JP Morgani otsus kärpida India selle aasta majanduskasvu prognoos seniselt 5,3%-lt 5,1%-le.
    Kukkumist vedasid eest eelkõige tööstusettevõtete ja tervishoiufirmade aktsiad. Riigi suurima traktorivalmistaja Mahindra & Mahindra ja autotootja Tata Motorsi aktsiad liikusid kahe kuu madalaima taseme suunas ning ravimitootja Cipla oli halvemuselt teine aktsia S&P BSE Sensexi indeksis. Täna pöördus aga suurem osa India aktsiatest taaskord tõusule, kuna valitsuse andmetel langes inflatsioon kolme viimase aasta madalaimale tasemele. Kõige enam tõusid päeva jooksul elektritootjate ja energiafirmade aktsiad. Samuti hakkasid uudise peale rallima valitsuse võlakirjad ja India ruupia. Analüütikuid rõõmustab ka nafta- ja tooraine hindade langus, sest see kergendab muret India eelarve defitsiidi ja kiire inflatsiooni pärast.
    Tehnoloogiafirmad valmistavad nii rõõmu kui peavalu
    India börsile heidetakse ühtviisi ette nii kõrget volatiilsust kui ka ettevõtete kehva läbipaistvust. Nii näiteks valmistab analüütikutele juba mõnda aega peavalu riigi suuruselt teine tarkvara tootja Infosys. Firma aktsiat katab analüüsidega rekordiliselt 57 maaklerfirmat, mis on rohkem kui ühegi teise ettevõtte puhul maailmas. Siiski on tarkvaratootja kvartalitulemused suutnud pea iga kord turgu üllatada. Ettevõtte aktsiahinna keskmine päevane kõikumine on 5%, mis on 1,5 protsendipunkti enam kui firma viiel suurimal globaalsel rivaalil. Samas on Infosys kõige enam kaubeldud firma India optsiooniturul, kus lepingud on seda hinnalisemad, mida suuremaks kasvab aktsiahinna kõikumine.
    Hetkel hoiavad maailma suurimad maaklerfirmad india aktsiatel väga hoolega silma peal. Seejuures soovitatakse tootluse otsinguil oleval investoril lähtuda kahest kindlast faktorist - riigi keskklass paisub ning taristu kasvab peadpööritaval kiirusel.
    Kommentaar
    Investor ja Äripäev ASi peadirektor Igor Rõtov:
    Ma hakkasin India peale mõtlema 2009. aasta kevadel. Tundus, et USA aktsiatel polnud kuigivõrd kasvuruumi ning Euroopa osas olin väga pessimistlik. Ka seni väga kuum kaup, Hiina aktsiad, polnud enam nii ahvatlevad. Alguses kaalusin ka üksikaktsiaid, kuid piiratud info tõttu investeerisin siiski fondide kaudu. Koostasin riskantse portfelli, millest 1/3 oli Indias, 1/3 Ladina-Ameerikas (valdavalt Brasiilia) ja viimane kolmandik USA kvaliteetaktsiates. Hiljem selgus, et Euroopa osas olin ennatlikult pessimistlik, Saksamaa toel oli seal tugev tõus. Õnneks osutusid minu portfellis kõige kasumlikumaks kaitseinvesteeringuna mõeldud USA aktsiad, mis tõusid nelja aastaga kaks korda. Ladina-Ameerika liikus nulli lähedal ja India oli mõõdukas tõusus.
    Murrang tuli eelmisel ja sel aastal, kui India tegi järsu hüppe üles ning lõpptulemusena teenisin isegi rohkem kui USAs. Augusti lõpus tekkis mul nägemus, et lähema aasta jooksul tuleb kogu maailma aktsiaturul tugev korrektsioon ning ma tõstsin kõik oma investeeringud ajutiselt Euroopa valitsusvõlakirjadesse. Loodan korrektsiooni ära oodata ning siseneda aktsiaturule siis, kui hinnad on all ja meeleolud nutused. Sama taktikat kasutasin ma edukalt enne 2008. aasta kriisi.
    Pikas plaanis on aga India mulle jätkuvalt atraktriivne. Erinevalt Hiinast ja viimasel ajal ka Ladina-Ameerikast, on India oma olemuselt turumajandusele orienteeritud kiiresti kasvav turg, mis peaks jõudsate sammudega Euroopale ja Ameerikale lähenema. Üksikaktsiatest eelistan suuri siseturu ettevõtteid eksportööridele. Viimaste konkurentsivõime kahaneb kiire palgatõusu tõttu.
    Konkreetsete aktsiate soovitamisel jään aga hätta, sest info nende kohta on raskesti kättesaadav. Enne lõplikku valikut kavatsen väga põhjalikult guugeldada nii tunnustatud rahvusvahelistes veebides kui esmaallikates.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.