Rainer Saad • 3. juuni 2015 kell 8:00

Prognoositakse euro nõrkuse jätkumist

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: Scanpix/Reuters

Euro tugevnes eile 2 protsenti, kuid analüütikud prognoosivad, et ühisraha nõrkus jätkub.

„Kõrgem inflatsioon eurotsoonis ja märgid Kreeka kriisi lahendusest on pannud investoreid enda lühikesi positsioone sulgema,“ ütles CNBC-le RBSi turustrateeg Gregg Gibbs. Ta prognoosib, et euro kursi volatiilsus jätkub ning 2015. aasta lõpuks langeb see dollari vastu allapoole 1,05 taset.

Euroopa Keskpank alustas jaanuaris võlakirjade ostmise programmiga ja see pani euro kursi edasise surve alla. Aasta algusest on euro nõrgenenud ligi 8 protsenti. Ühe aastaga on euro nõrgenenud umbes 19 protsenti.

Kuid analüütikud usuvad, et euro nõrgenemine ei pruugi veel läbi olla. „Euroala alusinflatsioon oli languses enne naftahindade kukkumist,“ kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud enda analüüsis euro kohta. „Tõenäoliselt püsib alusinflatsioon järgnevatel kuudel praeguste tasemete juures ja see peaks nõrgestama eurot dollari vastu.“

Goldman prognoosib, et euro langeb sel aastal 0,95 dollarini ning 2017. aastal 0,80 dollarini.

„Järgmised 24 tundi on eurole äärmiselt tähtsad,“ ütles BK Asset Managementi üks juhte Kathy Lien, viidates Euroopa Keskpanga täna toimuvale intressiotsusele ja pressikonverentsile, kus Mario Draghi võib anda vihjeid rahapoliitika edasise suuna kohta.

Hetkel kuum