Pille Ivask • 25. märts 2016 kell 11:30

USA suurfirmad trügivad Kuubale

Google  Foto: epa

Lisaks Barack Obama Kuuba visiidi poliitilisele poolele väärib tähelepanu, et Obamaga oli kaasas USA suurettevõtjate delegatsioon, kes oma pilgu saareriigile on pööranud.

Teiste hulgas tegid Kuubale asja nii otsingugigant Google, Airbnb, PayPal Holdings, Priceline Group, Stripe Corp kui ka Xerox Corp, kirjutab Bloomberg. Üks valdkondadest, millele USA ettevõtted hammast ihuvad, on rahaülekanded.

Obama administratsiooni jaoks oli just kahe riigi vaheliste rahaülekannete keeld üks selliseid, millest esimese asjana sooviti loobuda, kui kahe riigi vahelised suhted paranema hakkasid. PayPali juht Dan Schulman kommenteeris, et PayPal on väga huvitatud kuubalastele maksevahendusteenuse pakkumisest ning soovib seda tegema hakata juba sel aastal. PayPal kasutab selleks mõni aeg tagasi üle võetud rahvusvahelist rahaülekandeid vahendavat ettevõtet Xoom.

USA välisministeeriumi andmeil saadavad ameeriklased igal aastal Kuubale kaks miljardit dollarit, mis moodustab kolm protsenti Kuuba SKTst. See on vaid kümnendik võrreldes summaga, mille ameeriklased igal aastal näiteks Mehhikosse saadavad.

Siiski ei tasu arvata, et PayPal Kuubal monopoolsesse seisu satub. Ka teine sama tegevusala ettevõte, Western Union Co, on näidanud üles huvi Kuubale laienemisest.

Schulman lausus, et PayPal on kuubalastele kasulik eeskätt majanduslikus plaanis. „Tänu Xoomile ning internetile säästavad kuuba-ameeriklased märkimisväärselt ega pea maksma kõrgeid teenustasusid: see tähendab, et nende perekonnad Kuubal saavad rohkem raha,“ selgitas ta.

Ettevõte Stripe plaanib samuti end Kuubal sisse seada. Kuigi tegu on PayPaliga samas valdkonnas tegutseva ettevõttega, panustab Stripe pigem sellele, et teenust hakkaksid kasutama ettevõtted.

Idufirmad Kuubale

Mõistagi ei hakka suurettevõtetele Kuubalt raha kohe tagasi tulema. Kuuba majandus on maailmas suuruselt 67. kohal, olles näiteks veidi väiksem kui Sri Lanka majandus, ent veidi suurem kui Valgevene oma. USA on Kuubale viimas kapitalistlikku kultuuri ning tänapäeva arenguid silmas pidades tähendab see idufirmasid.

Riskikapitaliettevõtte New Enterprise Associates peamine investor Sheel Tyle reisis samuti koos Obama administratsiooniga Kuubale, et sealset olukorda hinnata. Olgu märgitud, et New Enterprise Associates on oma fookuse seadnud just arenevatele turgudele.

Küll aga ei oota idufirmasid Kuubale saabudes ees lust ja lillepidu. Lairibaühenduse levik on Kuubal enamikust maailmast palju mahajäänum, enamik kohalikke pääseb internetti vaid tänu avalikele internetipunktidele. Sisuliselt tähendab see seda, et kes soovib Kuubale midagi uut ja põnevat tuua, peab programmi koodi kirjutama mõnes avalikus kohas.

Google tuleb appi

Obama lausus, et Google püüab panustada märkimisväärselt sellesse, et Kuubale rohkem WiFi-punkte tekiks.

Google Accessi Kuuba osakonna juht Brett Perlmutter ütles, et Google otsib hoolega võimalusi, et Kuubal internetivõimalusi laiendada. Isegi kui tehnilised lahendused kõrvale jätta, peab Google otsustama, kuidas käituda, arvestades, et Kuuba ning USA suhtumine erinevatesse teemadesse ei kattu – võtkem näiteks kas või eneseväljendusvabaduse.

Obama visiit Kuubale pole aga siiski esimene kord, mil tehnoloogiatööstus end saareriigile sisse püüab süüa. Näiteks teatas Netflix veidi enam kui aasta tagasi, et tahab Kuubale laieneda.

Majutusteenust vahendav Airbnb on Kuubal tegutsenud pea aasta. Keskmine ameeriklasest Kuuba külastaja kulutab majutusteenusele Airbnb andmeil umbes 250 dollarit. Peamine põhjus, miks ameeriklased Kuubal käivad, on ettevõtte sõnul haridus ning teadmiste avardamine. Teine põhjus on ärilised eesmärgid.

Hetkel kuum