Mait Kraun • 15. mai 2016 kell 11:23

USA sõjatööstus õitseb

Hävituslennuk F-22 Raptor  Foto: epa

USA sõjatööstusel läheb viimasel ajal hästi, kirjutab CNN Money.

Kaitsetööstuse aktsiatel on viimasel ajal hästi läinud. Osati võib see olla seotud presidendivalimistega - nii demokraatide kandidaat Hillary Clinton kui ka vabariiklaste kandidaat Donald Trump on rõhutanud tugeva sõjaväe tähtsust.

Tundub, et suuremad kaitsetööstuse firmad panustavad Clintoni võidule. Center for Public Integrity andmetel sai Clinton viimase 14 kuu jooksul kaitsetööstuse töötajatelt toetusi kokku 450 000 dollari ulatuses. Seda on rohkem kui Donald Trumpil, kes on oma kampaaniat ise rahastanud. Samuti ületab Clinton suurelt ka teist demokraatide kandidaati Bernie Sandersit.

Ka Obama on mõjunud sõjatööstusele hästi

Kaitsetööstuse aktsiatel ei lähe hästi ainult selle tõttu, et tulevikus loodetakse kaitse-eelarve kasvu. Ka Obama administratsiooni tegevus on ettevõtetele hästi mõjunud.

Mõni aasta tagasi otsustati kaitse-eelarvet kärpida ning kardeti, et see mõjub kaitsetööstusele halvasti. Kartus olid aga asjata, sest kärped ei olnud piisavalt suured, et see oleks firmadele märkimisväärset mõju avaldanud.

Kolmapäeval jõudsid sõjatööstuse ettevõtete L-3 Communicationsi, Northrop Grummani ja Raytheoni aktsiad kõigi aegade rekordini. Ka General Dynamics ja Lockheed Martin pole tippudest kaugel.

Suur osa käibest teenitakse välismaal

Lisaks tasub mainida, et suure osa käibest on sõjatööstus teeninud väljaspool USA-d. Näiteks Lockheed Martini jaoks moodustas rahvusvaheline turg 20 protsenti käibest, selgub FactSeti andmetest. Kõige enam ostsid Lockheedi tooteid Jaapan, Saksamaa ja Suurbritannia.

Raytheon sai rahvusvaheliselt turult 30 protsenti oma müügitulust. Nende käest ostsid kõige rohkem tehnikat Jaapan, Türgi, India ja Saudi Araabia.

Maailm on viimasel ajal muutunud ka rahutumaks. Pariisi, San Bernardino, California ja Brüsseli terrorirünnakud on seda kinnitanud.

Islamiriigi (ISIS) esilekerkmine on sundinud USA-d oma kaitse-eelarvet mitmes valdkonnas suurendama. On ebatõenäoline, et uus president seda järgmisel aastal muudaks.

Hetkel kuum