Mait Kraun • 12. detsember 2016 kell 17:54

Naftalepe vähendab varusid poole võrra

OPEC leppis kokku tootmismahu kärpimises.  Foto: Reuters/Scanpix

Kui riigid vähendavad naftatootmist ni,i nagu paberil kirjas, võib OPECi kokkulepe vähendada globaalseid naftavarusid kuue kuu jooksul lausa poole võrra, vahendab Bloomberg.

Alates 2014. aastast on maailmas kogunenud rekordilised naftavarud. Need võivad järgmise aasta esimese kuue kuuga väheneda keskmiselt 760 000 barreli võrra päevas. Seda juhul, kui OPEC ja ülejäänud 11 naftatootjat kokkuleppest ka kinni peavad. Kuue kuuga väheneks maailma naftavarude maht 46 protsendi võrra. Praegu on varusid 300 miljonit barrelit.

OPEC ja teised leppele alla kirjutanud riigid peaksid tootmist kollektiivselt vähendama 1,8 miljoni barreli võrra päevas. Varem pole suudetud kokkulepetest täielikult kinni pidada.

OPECi puhul teevad eesmärkide täitmise raskemaks Liibüa ja Nigeeria, kelle tootmine praegu tõuseb. Lisaks on ülitähtis, et Venemaa oma lubadusest kinni peab ning vähendab päevast tootmist 300 000 barreli võrra.

Hetkel kuum