Mait Kraun • 19. jaanuar 2017 kell 8:45

Mida kardavad investorid kõige rohkem?

Donald Trumpi pärast kardavad turud kõige rohkem.  Foto: EPA

Investorid ja rahahaldurid kardavad kõige rohkem kaubandussõja, USA poliitikavigade ja Hiina jüaani devalveerimise pärast, selgub uuest uuringust.

Investorid ja rahahaldurid loodavad, et USA presidendiks valitud Donald Trump tagab USA kiire majanduskasvu ning inflatsiooni kiirenemise. See aga ei tähenda, et kõik investorid on valmis tõusule panustama, kirjutab MarketWatch.

Nõnda leiti Bank of America Merrill Lynchi tehtud küsitlusest, kus koguti 176 rahahalduri, ökonomisti ja portfellihalduri arvamusi.

Mida küsitluse käigus leiti? Esiteks tasub märkida, et investorite optimism maailmamajanduse suhtes on viimase kahe aasta kõrgeim. Samuti oodatakse pikisilmi inflatsiooni kiirenemist (83 protsenti vastanutest).

Turgusid ähvardab kolm suuremat riski

„Investorid on enne uue presidendi ametisseasumist positsioneerinud ennast tugevama majanduskasvu ja inflatsiooni ootustest lähtuvalt, aga täielikult tõusule panustamise (fully bullish) peale ei minda,“ kommenteeris küsitluse tulemusi BofAMLi strateeg Michael Hartnett.

Turgusid ähvardab kolm konkreetset riski, mida investorid ja rahahaldurid peaksid arvesse võtma. Küsitlusest selgus, et kõige rohkem muretsetakse kaubandussõja/protektsionismi pärast (29%). Sellele järgnevad USA poliitikavead (24%) ja Hiina jüaani devalveerimine (15%).

Arvestada tuleks ka Euroopa Liidu lagunemise ja sealsete pankade olukorraga. Investorid ja rahahaldurid nimetasid ka võlakirjaturu stagflatsiooni, järsku Brexitit (naela kriis) ja Euroopa ning Jaapani keskpankade rahatrükist loobumist.

Kaubandussõja riski on tekitanud Trump

Kaubandussõja risk on tekkinud eelkõige Donald Trumpi tõttu. Hiina president Xi Jinping andis teisipäeval Maailma Majandusfoorumil kõne, kus ütles, et kaubandussõjast ei välju mitte keegi võitjana. On ilmselge, et need kommentaarid olid suunatud eelkõige Trumpile ja USA-le.

Eelmisel nädalal Wall Street Journalile antud intervjuus kurtis Trump, et Hiina jüaan on liiga palju odavnenud ning dollar on „liiga tugev“. Ta lisas, et USA ettevõtted ei saa Hiina omadega konkureerida, sest valuutaturul on asjad paigast ära. Tema kommentaarid panid dollari ja aktsiad odavnema.

BofAMLi küsitluses osalenud rahahaldurid ja investorid ütlesid, et kõige ülerahvastatuim on praegu dollari tõusule panustamine. Nii arvas 47 protsenti vastanutest. Teisel kohal oli võlakirjade hinnalangusele panustamine (11%) ja kolmandal kohal volatiilsusele panustamine (11%).

Hetkel kuum