Pille Ivask • 30. jaanuar 2017 kell 11:45

Taani ravimifirma investeerib Suurbritanniasse 145 miljonit

Diabeedimonitor  Foto: epa

Taani ravimifirma Novo Nordisk, kes on tuntud peamiselt diabeediravimite tootjana, teatas, et investeerib Suurbritanniasse 145 miljonit dollarit.

Taani ettevõte teatas täna, et investeering jaotub kümnele aastale ning planeeritav ravimikeskus asub Oxfordi Ülikoolis. Keskuses asub tööle sada teadlast, kelle ülesandeks on arendada välja teise tüübi diabeedi ravimeid.

Novo Nordiski investeering tuleb ajal, mil Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust on püstitanud mitmeid seni vastuseta küsimusi ning tekitanud ettevõtjates palju ebakindlust. Novo peateadlane Mads Krogsgaard ütles intervjuus Reutersile, et kuigi ettevõte teadvustab, et Brexit külvab teadmatust, on ettevõte otsustanud siiski investeerimistegevusega jätkata. “Ma ei usu, et meil on põhjust muretseda. Oxford on üks maailma meditsiinikeskuseid," ütles ta. 

Suurbritannia peaminister Theresa May tervitas teadusinvesteeringuid Suurbritanniasse. Rahandusminister David Gauke oli samuti Novo investeerimisotsuse üle rõõmus ning teatas, et see kindlustab Suurbritannia tugeva positsiooni teadusmaailmas.

Brexiti tõttu on Suurbritannia teadlased mures, et Euroopa Liidust lahkumine tähendab ka liidu teadusfondidest tuleva raha lõppemist. Suurbritannia on seni kinnitanud, et toetusest Briti teadusringkonnad siiski ilma ei jää, need makstakse riigikassast.

Novo Nordisk pole esimene ravimifirma, kes Suurbritanniasse investeerib. AstraZeneca saab õige pea valmis 500 miljonit dollarit maksnud peakorteri ning uuringukeskuse, GlaxoSmithKline teatas juulis, vaid mõni nädal pärast Brexiti hääletust, et laiendab Suurbritannias tootmist.

Hetkel kuum