Mait Kraun • 16. veebruar 2017 kell 19:41

Greenspan: maksumaksja ei peaks pankasid päästma

Endine Föderaalreservi esimees Alan Greenspan.  Foto: EPA

Endine Föderaalreservi juht Alan Greenspan kritiseeris USA riiklikku sotsiaalkindlustust ning kirjeldas Dodd-Franki seadust kui „halvimat seadust alates Nixoni palga- ja hinnakontrolli 60datel,“ vahendab Yahoo Finance.

„Me võiksime kõigist finantsregulatsioonidest loobuda kui me tõstaks pankade kapitalinõudmisi,“ ütles Greenspan.

Kapitalinõuete tõstmine võib tähendada, et pangad hakkavad vähem laenama. „Andmata jäävad aga sellised laenud, mida pangad ei peaks niikuinii andma,“ ütles 91aastane Greenspan. „Kõrgemad kapitalinõuded muudaks 2008. ja 1929. aasta kriiside taolised olukorrad võimatuks."

Kui pangad ja finantsinstitutsioonid peaks pankroti minema, siis peaks kaotused vastu võtma aga aktsionärid, mitte USA maksumaksjad, arvab ta.

Riikliku sotsiaalkindlustuse laiendamine on olnud Greenspani sõnul suur viga, mida on järjest raskem parandada. Kui riikliku sotsiaalikindlustuse vigu ei parandata, siis võib USAd ees oodata kõrge inflatsiooniga periood.

Aeglane majanduskasv on tingitud eelkõige produktiivsuse tõusu aeglustumisest. Ta ütles, et sotsiaalkindlustusprogrammid „tõrjuvad välja“ investeeringud, mis suurendaksid produktiivsust. Produktiivsuse tõus võimaldab aga majandusel kasvada.

 

Hetkel kuum