Mait Kraun • 14. juuni 2017 kell 7:17

Investorid ei usu Föderaalreservi

Fedi juht Janet Yellen  Foto: EPA

Föderaalreserv plaanib sellel aastal tõsta intresse veel kaks korda ning järgmisel aastal juba kolm korda, kirjutab MarketWatch.

Turud ootavad, et USA keskpank otsustab tänasel kohtumisel intressimäärasid tõsta. Pärast tänast peaks Föderaalreserv tõstma intresse sellel aastal veel ühe korra. 2018. aasta lõpuks peaks baasintressimäär olema juba üle 2protsendi.

Võlakirjaturgude andmetest aga selgub, et investorid nii ei arva. Turgude hinnangul tõstab Föderaalreserv enne 2018. aasta lõppu intresse veel 1-2 korda (keskmine on 1,5 korda).

Miks turud Föderaalreservi ei usu? Investeerimisfirma Jeffriesi ökonomisti Tom Simonsi sõnul ei ole turud ja keskpank ühel meelel inflatsiooni osas. Föderaalreserv usub, et inflatsioon peaks peagi taastuma, aga investorid nõnda ei arva, ütles Simons. „Väga palju keerulisem see olukord ei ole.“

Aasta alguses oli aastane inflatsioonimäär 1,8 protsenti, aprilliks oli vastav näitaja kukkunud 1,5protsendi peale. Föderaalreservi eesmärk on saavutada 2protsendiline inflatsioonimäär.

Investeerimisfirma Payden and Rygeli peaökonomist Jeffrey Cleveland ütles, et turud on harjunud Föderaalreservi järeleandmistega – see tähendab, et oma prognoose korrigeeritakse järjest nõnda, et need vastavad rohkem turgude ootustele.

Näiteks 2016. aastal lubas Föderaalreserv tõsta intresse neljal korral, tegelikult tõsteti intresse vaid korra, mis oli turgude ootustega rohkem kooskõlas. „Kauplejad arvavad, et see juhtub uuesti,“ ütles Cleveland.

Hetkel kuum