Artur Erik Lindmaa • 18. august 2017 kell 8:11

Hispaania rünnak viis börsid langusesse, lennufirmade aktsiad suurimad kaotajad

Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa turud alustasid börsipäeva langusega pärast Hispaania terrorirünnakut, kus terrorist sõitis Barcelonas autoga rahvarohkele tänavale, ning pärast suurenenud muret Donald Trumpi administratsiooni poliitika pärast, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Bloombergi sõnul tuletab terrorirünnak meelde geopoliitiliste ohtude eksisteerimist investoritele, kelle närvid on Põhja-Korea kriisist siiani pingul.

Stoxx Europe 600 börsiindeksi 0,7protsendist langust vedasid turismiettevõtted ja pangad. Samuti langesid aktsiad Tokyost Sydneyni S&P 500 1,5protsendilise languse mõjul, mis on selle aasta suuruselt teine kukkumine. Wall Streeti „hirmuindeks“ tõusis 29,73% ning dollar nõrgenes koos võlakirjadega.

MSCI All-Country Worldi indeks langes 0,3%, viie nädala madalaimale tasemele. Saksamaa DAX langes hommikutundidel 0,8%, Ühendkuningriigi FTSE 100 langes 0,7%.

Euro tugevnes dollari suhtes 0,3% ehk 1,1754 dollari tasemele.

Barcelona rünnak tõstis hirmuindeksi VIXi ligi kolmandiku võrra 15,4 tasemele. Euroopa börside suurimad kukkujad olid turismisektori aktsiad: turismisektori aktsiaid jälgiv SXTP kukkus 1,4 protsenti, kusjuures kõige hullemini läks lennufirmadel: näiteks Ryanair kukkus 2,5; Lufthansa 1,6 ning Easyjet 2,15 protsenti.

Hetkel kuum