Lauri Teder • 18. jaanuar • 1 min
Jaga lugu:

Musta kulla kõrge hind annab tänavu tõuke OPECi rivaalidele

Saudi Araabia energeetikaminister Khalid Al-Falih OPECi 30. novembri kohtumisel Viinis.
Saudi Araabia energeetikaminister Khalid Al-Falih OPECi 30. novembri kohtumisel Viinis.  Foto: EPA

Neljapäeval avaldatud aruandes pidi OPEC (Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon) tunnistama, et naftahindade kallinemine on toonud kaasa OPECi-väliste riikide tootmismahtude suurenemise.

Selle kuu raportis toodud prognoosi kohaselt kasvab OPECi-väliste riikide tootmismaht seni eeldatud 990 000 barreli asemel tänavu hoopis 1,15 miljoni barreli võrra päevas. Oodatust tugevam kasv on suuresti tingitud Põhja-Ameerika kildanaftafirmade tootmisvalmiduse tõusust, mida toetab tooraine hinna püsimine viimaste aastate kõrgeimal tasemel.

Nafta kallinemise on aga omakorda toonud kaasa OPECi liikmete ja selle liitlaste, sh Venemaa tootmiskärped. Lisaks on mõju avaldanud ka Venezuela naftatarnete märkimisväärne aeglustumine.

Põhja-Ameerika tootmisvõimekuse tõusust hoolimata jäi OPEC oma aruandes tuleviku suhtes rahulikuks, sest mahtude kasv püsib organisatsiooni kärbetega võrreldes siiski tasakaalus. Samal ajal annab tooraine ülekülluse vähenemisest märku aga arenenud riikide naftavarude novembrikuine kahanemine 2,950 miljardilt 2,933 miljardi barrelini.

Eriti jõuline varude langus on juba mitu kuud järjest leidnud aset just Ühendriikides. Äsja avaldatud USA toornaftavarude aruande kohaselt vähenes Oklahoma osariigis Cushingis paikneva nafta kogus möödunud nädalal oodatud 3,5 miljoni barreli asemel hoopis 6,9 miljoni barreli võrra.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt