Lauri Teder • 20 aprill 2018

Börs: tehnoloogiasektori kolmas kaotus

New Yorgi börsid  Foto: EPA

Nädala lõpus ootasid USA börsid ärevusega tehnoloogiafirmade peatseid kvartalitulemusi ning reageerisid valusalt riigi 10-aastaste võlakirjade tootluse tõusule.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,82%, 24 462 punktini. Nasdaq Composite vajus tehnoloogiaaktsiate nõrkuse tõttu enim, kukkudes 1,27% madalamale. S&P 500 kaotas väärtusest 0,85%, peatudes 2670 punkti tasemel. Reedesest nõrkusest hoolimata jäid indeksid nädala kokkuvõttes sellegipoolest rohelisse: Dow kerkis viie päevaga 0,42%, Nasdaq 0,56% ja S&P 500 0,52%.

USA 10-aastase tähtajaga riigivõlakirjade tootlus jätkas reedel oma nädala keskel alanud rühki ning peatus viimaks nelja aasta kõrgeimal, 2,961% tasemel. Võlakirjade odavnemine ja sellega kaasnev tootluse tõus on tingitud Ühendriikide uuest võlamüügilainest ning keskpanga portfelli järk-järgulisest kahandamisest.

10-aastaste võlakirjade andis hoobi kinnisvara ja tarbekaupade sektorite stabiilsetele dividendiaktsiatele, ent tugevdas kauplejate usku pangandusettevõtetesse.

Oma tohutu turuväärtuse tõttu kahjustas indekseid enim Apple'i (-4,1%) taaskordne kukkumine. Neljapäeval jahmatasid kauplejaid USA tehnoloogiahiiu ühe peamise tootmispartneri Taiwani Semiconductor Manufacturingi kehvad värsked käibenumbrid, mis annavad analüütikute hinnangul märku iPhone X nutitelefoni nõrkadest müügitulemustest.

Börside pessimismi pidid samas taluma ka tuleval nädalal kvartalitulemusi esitlevad Alphabet (-1,36%), Facebook (-1,08%), Intel (-1,32%) ja Microsoft (-1,15%). Sektori investeerimisfond Technology Select Sector SPDR (-1,39%) langes kolmandat päeva järjest ning kaotas selle ajaga väärtusest ligikaudu 2,9%.

Hetkel kuum