Anu Jõgi • 28. jaanuar 2019 kell 13:18

HKScan sai Alibaba poodi sisse

HKScan hakkab Hiinas müüma nn rapsisealiha ehk toodet Omega-3 Pork From Finland.  Foto: HKScan

Järjest kehvadest majandustulemustest teatanud lihatootjal HKScan on nüüd veidi parem uudis – ettevõtte põrsaliha pääses müügile Alibaba Hema ketti, kirjutab Kauppalehti.

"HKScan on sõlminud olulise lepingu Hiina veebikaubandushiiu Alibabaga. HKScan on esimene Soome lihatootja, kes saab oma tooted Alibaba jaekaubandust raputava Hema keti kaubamajadesse ja veebipoodi," teatas lihatööstus, kellele Eestis kuulub Rakvere lihakombinaat.

Hema on Alibaba pood, mille eesmärk on toimetada kaup riiulist koduuksele poole tunniga. Klient täidab mobiilirakenduses oma ostukorvi, QR-koodi skaneerimisel saab ta lisateavet toote kohta. Poes toimetatakse kliendi ostud otse kassasse ja veebiostud koduuksele. Pärast maksmist viivad motokullerid kauba kassalindilt kliendi koju. Piirkonna suurus on kolm kilomeetrit.

HkScan plaanib edasist laienemist Hiinas. "Esialgu on plaan kasvatada tarnimist Hema keti sees Shanghais ja lähipiirkonnas, seejärel on plaanis laieneda teistesse premium-klassi tavapoodidesse ja veebipoodidesse. Kolmanda sammuna hakkame laiendama fookust teistesse Hiina suurlinnadesse," rääkis HKScani ekspordi eest vastutav Jukka Nikkinen.

Alibaba võttis Hema kontseptsiooni kasutusele 2017. aastal, pragu on ketis 100 poodi üle Hiina.

Raske aeg

Kauppalehti on HKScani üsna armutult kirjeldanud. Rakvere lihakombinaadi omanikul läks eelmisel aastal Soome börsifirmadest kõige kehvemini.

Lihatööstuskontserni tulemus on kahanenud 12 kvartalit järjest. Üheksa kuuga kogunes kahjumit 46 miljonit eurot. HKScani raskustega käivitatud Rauma broileritehase osa kahjumis oli 30,9 miljonit eurot.

Kauppalehti kirjutas novembris, et nende hinnangul on lihatööstus raskes seisus. Sügisel välja lastud 40 miljoni euro suuruse hübriidvõlakirja raha on otsas.

Novembri lõpus kaotasid ettevõttes päevapealt töö nii tegevjuht kui ka nõukogu esimees, aasta lõpus andsid oma lahkumisest teada kolm nõukogu liiget.

Hetkel kuum