9. august 2018 kell 11:52

Investeerida ei julgeks, kaubelda küll

Pärast seda, mis meedia on TG Therapeuticsi juhi Michael Weissi äride kohta kirjutanud, ei investeeriks mina oma raha selle mehe ettevõttesse. Mis aga ei takista mul tema ettevõtte aktsiate CFDdega lühiajaliselt kaubelda.

Otsin TGTXiga hõlptulu.  Foto: Scanpix

Ravimikandidaadid on paljulubavad

Suve lõpul avaldab TG Therapeutics ühe ravimikatse tulemused. See on kolmanda faasi katse, ehk kõige tähtsam (ja ühtlasi kõige kulukam) katse üldse – see otsustab, kas ravimikandidaadist on üldse asja. Eelmised katsed on sellele sissejuhatus.

TG ravimikatse puudutab ravimikandidaate koodnimedega TG-1101 ja TGR-1202. Katse tulemusel selgub, kas ravimikandidaatidest on asja kahe raske haiguse, kroonilise lümfotsüütse leukeemia ja mitte-Hodgkini lümfoomi ravil.

Mõlemad kandidaadid on paljulubavad ja katse tulemused on eeldatavalt pigem head kui halvad, nii et nende järel võib firma hakata USA ravimiametilt FDA turustamislube taotlema.

Kaupleja Alexi kontoseis

Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9551,63 eurot

Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9606,7 eurot

Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

Sellest küljest polegi TG Therapeuticsile midagi ette heita – ettevõte saab oma tööga, uute ravimite arendamisega, hästi hakkama. Probleem ongi mujal: ettevõtte juhi ja suurima osaniku Michael Weissi tegevuses.

Firma juht on aga suli

Weiss on nimelt üks suller. Talle ja tema partnerile Lindsay Rosenwaldile kuulub mitme ravimiarendaja emaettevõte Fortress Biotech. Neile kuulub ka National Securities Corp, nõuande- ja maakleriteenust osutav firma.

Augusti alguses paljastas Reutersi uuriv meeskond, kuidas Nationali analüütikud pumpavad oma kiitvate reitingutega üles biotehnoloogiafirmade aktsiakursse ja kuidas Nationali maaklerid seejärel neid aktsiaid investoritele turustavad. Nendesamade firmade aktsiaid, mille suuromanikud on Fortressi kaudu Weiss ja Rosenweld.

Niisiis kiidab Weissi üks käsi teise tegevust. See võiks olla isegi kuskil lubatav ja tolereeritav, aga väärtpaberiturul peavad aktsiate kiitjad ja laitjad (analüütikud) olema suuromanikest rangelt lahutatud. Kahe sõnaga öeldes on selle asja nimi "huvide konflikt".

Loomulikult on see huvide konflikt kirbukirjas ära märgitud kõigis paberites, nii et juriidiliselt on kõik korrektne. Või vähemalt tundub korrektne. Iseasi, kui palju keegi seda kirbukirja tegelikult loeb.

Weissi ja Rosenwaldi ajalugu biotehnoloogiasektoris pole samuti kaugeltki plekitu. Nagu tuntud biotehnoloogiaajakirjanik Adam Feuerstein Twitteris märkis, on veel neid, kes nende tegusid mäletavad.

Ehk läheb õnneks

Seega: kui ma oleks investor, ei torgiks ma TG Therapeuticsi aktsiat isegi kaugelt mitmemeetrise teibaga. Riske on lihtsalt liiga palju. Mis siis, kui USA finantsjärelevalve FINRA siiski leiab, et juriidiliselt pole kõik korrektne? Mis siis iga seotud firmaga juhtuda võib? Mis siis, kui sulitegemine ulatub ka sügavale firma raamatupidamisse? Jne.

Kauplejana näen aga võimalust kasumit teenida, sest arvan, et ravimikandidaadid on TG-l siiski head ning nende õnnestunud katsetulemused võivad aktsia hinda märkimisväärselt tõsta. Ehk ei realiseeru need investeerimisriskid enne katsetulemuste teatavaks tegemist ja ehk õnnestub mul kasumiga tulema saada enne, kui firmat probleemid tabavad.

Hetkel kuum