Artikkel
  • AUGA Group päästab ühe traktori kaupa maailma

    AUGA patenteeritud disain lubab traktoril mahutada suuri biometaani gaasisilindreid. Traktor kasutab biometaani ja elektri hübriidkütusesüsteemi.

    AUGA Group on Euroopa suurim orgaanilise toidu ettevõte, mis on vertikaalselt integreeritud (kõik tootmisahela lülid on toodud ühise omaniku kontrolli alla). 2021. aastal tutvustas ettevõte maailma esimest hübriidtraktorit professionaalseks põlluharimiseks, mis töötab biometaani ehk rohegaasi ja elektriga – AUGA M1.

    Tegevjuht Kęstutis Juščius räägib ettevõtte jätkusuutlikkusest, tehnoloogilistest projektidest, mis raputavad kogu toidutööstuse tootmisahelat, ning uuest tootest, mis sõna otseses mõttes aitab päästa maailma.
    Kas te saaksite natuke rääkida AUGA grupi ajaloost, miks te valisite jätkusuutlikkuse tee?
    Me oleme orgaanilise toidu tootja nii-öelda otse põllult riiulile ning meie visioon on saada selliseks Agtech-ettevõtteks, mis loob jätkusuutlikke põlluharimismudeleid ja tehnoloogiaid, mida on vaja pakkumaks toitu ilma loodust kahjustamata.
    Meie teekond algas kolm aastat tagasi, kui alustasime AUGA emissioonide mõõtmist ja olime lõpptulemustest täiesti šokeeritud. Põllumajanduslikud protsessid tekitavad üüratu koguse kasvuhoonegaaside heitmeid. Me avastasime, et kuigi tegeleme orgaanilise toidu põllumajanduslike protsessidega, tekitame me kliimale suurt negatiivset mõju.
    Me tegime kindlaks, et meie tootmisprotsessidest tekitab kõige rohkem kasvuhoonegaaside heitmeid fossiilsete kütuste kasutamine põllumajanduses, veiste seedimisest tekkinud väljaheited ja mullaprotsessid. Ja turul lihtsalt polnud pakkuda lahendusi selle muutmiseks. Seepärast otsustasime ise haarata ohjad ja arendada jätkusuutliku põllumajanduse tehnoloogiaid, mis suudaksid tänapäevast toidutootmise ahelat raputada.
    Nii et teie eesmärk oli vähendada emissioone?
    Absoluutselt! Me hakkasime mõtlema, kas see on üldse võimalik ning kui jah, siis kuidas. Meie peamine eesmärk on luua tehnoloogilisi lahendusi, mis kõrvaldaksid kliimareostuse kogu toidutootmise ahela ulatuses.
    AUGA esimene samm selle eesmärgi poole liikudes oli luua jätkusuutlikud masinad põllumajanduses kasutamiseks. Ja me tegime seda! 2021. aastal esitlesime maailma esimest hübriidtraktorit professionaalseks põlluharimiseks – AUGA M1.
    Kas see tähendab, et kuni praeguseni polnud jätkusuutliku kütusega traktorid sobilikud professionaalseteks põlluharimistöödeks?
    Eelmised katsed toota sarnaseid masinaid ebaõnnestusid peamiselt kahe probleemi tõttu: traktorid vajasid tankimist juba pärast kahte-kolme tundi ning polnud ühtegi majanduslikult head lahendust tankimaks neid alternatiivsete kütustega. Meie lahendasime tehnoloogilised kitsaskohad – tõime turule võimsa biometaani-elektri hübriidtraktori, mis on võimeline töötama järjest kuni 12 tundi ning millel on kergesti kasutatav uuesti tankimise lahendus kohapeal.
    AUGA group’i tegevjuht Kęstutis JuščiusFoto: Vladimiras Ivanovas
    Turul on juba väiksemad jätkusuutlikud masinad, aga ei midagi nii suurt nagu meie traktor. Me ei arenda tehnoloogiat ainult sellepärast, et lahendada meie oma emissiooni mure ja täita oma lubadus saada täielikult süsihappegaasi-neutraalseks ettevõtteks aastaks 2030. Meie eesmärk on suurem – me püüdleme selle poole, et meie AUGA M1 ja muud arendusjärgus tehnoloogiad oleksid kättesaadavad kõikidele põllumeestele üle kogu maailma ning aitaksid seeläbi lahendada põllumajanduse saastamist kõikjal meie planeedil. Me oleme suur ettevõte ja me saame päriselt midagi muuta.
    Kuidas see uus masin töötab?
    AUGA patenteeritud disain lubab traktoril mahutada suuri biometaani gaasisilindreid. Traktor kasutab biometaani ja elektri hübriidkütusesüsteemi. Kui traktor töötab, siis biometaani baasil sisepõlemismootor tekitab energiat ning kannab selle otse üle elektrimootoritele, mis panevad omakorda rattad liikuma.
    Kui töötada tavatingimustes, mis ei vaja suurt jõudu, talletab traktor ülejääva tekitatud energiavaru akudesse. Selline süsteem ei raiska energiat, kui jõudlus on madal, ja lubab kasutada suhteliselt väikest, aga efektiivset mootorit ning rakendada tohutut jõudu, kui seda vaja peaks minema.
    Kas teie ökotraktor on juba praeguseks valmis või te alles arendate seda ning kas ta saab minna veel „rohelisemaks“?
    Me ei seisa kunagi paigal, alati on midagi veel teha. Me oleme põllumajandusettevõte, millel on tehnoloogia startup’ile omane suhtumine luua suuremaid ja paremaid asju. Me oleme palganud suurepärase kõrgelt kvalifitseeritud inseneride meeskonna, kes töötavad kõvasti selle nimel, et luua lõpp-produkt, mis sobiks põllumajanduslikeks operatsioonideks, ning ka teisi tehnoloogiaid, mis aitavad vähendada emissioone kõikidel põllumeestel, kes tahavad töötada jätkusuutlikult.
    Mida toob tulevik üldiselt põllumajandusele ja toidutööstusele?
    Pole kahtlustki, et Euroopas tuleb seadusandlus, mis nõuab iga toidutoote etiketil emissioonide koguse väljatoomist, mis selle toote valmistamiseks kulus. See on ainult aja küsimus, millal see juhtub. Et olla tulevikus turul konkurentsivõimeline, peavad põllumehed töötama jätkusuutlikumalt. Meie aitame neil enda arendatud tehnoloogiatega juurutada jätkusuutlikumaid põlluharimise viise.
    Kas lähitulevikus on teil veel mingeid põnevaid plaane?
    AUGA grupi kindel plaan on saada maailma juhtivaks jätkusuutliku ja orgaanilise toidu tehnoloogia tootjaks, mis on ka välja toodud meie strateegias. Täna arendame me jätkuvalt oma esimest traktori prototüüpi ning ka spetsiaalset söödatehnoloogiat, mis aitab vähendada mäletsejatest tekkivat metaaniemissiooni.
    Me oleme nii-öelda suures liivakastis, kus me saame kiirelt viia läbi suuremahulisi teste ja uuringuid, kasutades omaenda ressursse. Ma usun, et me saame luua palju rohkem väärtust, kui me ei ole lihtsalt üks põllumajandusettevõte, vaid me arendame ja jagame oma tehnoloogiat kõikide põllumeestega üle maailma. See on suur võimalus meie praegustele ja tulevastele investoritele, kes tahavad panustada sellesse muutusesse.
    Ettevõtte strateegias mainitakse aktsionäride kasu. Kas saaksite sellest rohkem rääkida?
    See on jätkusuutlike fondide ja jätkusuutlikkusse investeerimise suur hetketrend. Usume, et jätkusuutlikud investorid mahuvad ilusti meie portfooliosse. AUGA Group soovib saada Agtech-ettevõtteks – täna mitmekesistame oma sissetulekuid, kasvatame oma tarbekaupade müüki ja siseneme Agtech-segmenti, nii et kõikuv põllumajanduse käekäik on muutumas meie pikaajaliste eesmärkide taustal järjest ebaolulisemaks.
    Oma strateegia rakendamise perioodil (aastani 2025) plaanime me tõsta ettevõtte väärtust 3 korda. See koos võimalusega panustada tõelisse muutusesse üle kogu maailma on investoritele suure väärtusega.

    AUGA Group

    • Asub Leedus

    • AUGA M1 traktorit esitleti ajakirjas Forbes

    • On noteeritud Nasdaqi Vilniuse börsil

    • Majandab ligemale 39 000 hektarit orgaaniliselt sertifitseeritud põllumaad ning on tööandja üle 1200 inimesele

    • On spetsialiseerunud põllukultuuride, piimalehmade ja seente kasvatamisele

    • Ettevõte toodab laia valikut orgaanilise toidu produkte ja ka tarbekaupu lõpptarbijale, kasutades selleks patenteeritud ja lepingulist tootmist

    • Arendab ka teisi jätkusuutlikke uuendusi: emissioone vähendavat söödatehnoloogiat ja jätkusuutlikku põllusaaduste süsteemi

    • Ettevõte ekspordib oma tooteid rohkem kui 30 riiki üle kogu maailma

  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.