Maarit Eerme • 12. oktoober 2017 kell 7:16

Jaekaubanduse TOPi võidu tõi kulla hinnaralli

Tavidi kontserni suuromanik Alar Tamming.  Foto: Erik Prozes

Eelmisel aastal tegelesime nii-öelda saatanaga, sest saatan peitub teatavasti pisasjades, kommenteeris Jaekaubanduse TOPi võitnud Tavid suuromanik Alar Tamming.

Äripäeva TOPid on koostatud Äripäeva Infopanga andmete põhjal. TOPi saab osta ka eraldi andmefailina Äripäeva e-poest.

Jaekaubanduse TOPi võitis tänavu valuutavahetusfirma Tavid. Ligi miljon eurot kasumit tekkis firmal lihtsalt kulla hinna tõusust börsidel. "Reaalsuses oli meie kasum ligi kaks miljonit eurot väiksem kui bilanss seda näitab, sest praegune raamatupidamislikes arvestustes valitsev paradigma ei luba pidada arvestust vastavalt reeglitele," kommenteeris Tamming. Tema sõnul oleks õige potentsiaalne kasum arvata bilansi välisele kontole ja kasumiks muutub see alles siis, kui on realiseerunud. Võimalikud kahjumid aga tuleks bilanssi arvestada, sest võib juhtuda, et need ei jõua esialgsele tasemele tagasi.

Eelmisel aastal ettevõttes toimunud muutusi kommenteeris Tamming kui saatanaga tegelemist - saatan peitub pisiasjades. Näiteks alustati ettevõtte tarkvara vahetamist, mis suurendab efektiivsust - lihtsustuvad raamatupidamislikud kanded, info jookseb ühte kohta, ülevaade tellerite tehingutest on kättesaadav reaalajas jne. Samuti keskendub ettevõte Poola üksuse kasumisse viimisele.

TOPi metoodika: Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2016. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2015. aastaga, 2016. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2015. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2016. Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Hetkel kuum