7. jaanuar 1998 kell 22:00

Hoiupank kosus rahasüstiga

Hoiupanga eile avalikustatud aasta lõpu äriseisust ilmneb, et pank kasvatas varade mahtu detsembris peaasjalikult välismaalt sisselaenatud 1,3 miljardi krooni arvel.

Hoiupanga juhatuse esimees Aare Kilp ütles, et laenatud 1,3 miljardit krooni võimaldab pangal jälle aktiviseerida laenutegevust, mis jäi aasta lõpus soiku seoses maailma rahaturge tabanud finantskriisiga. Kilp lisas, et rahasüst võimaldab pangal suureneda nii kohalikul turul kui ka välisturgudel.

Kilp ütles, et peab panga aastalõputulemust heaks. Tema sõnul täidab Hoiupanga grupp suure tõenäosusega detsembris avaldatud uue 280 miljoni krooni suuruse kasumiprognoosi. Käesoleva aasta panga ja grupi kasumiprognoosid on juba valmis ja need avaldab pank mõne päeva pärast, lisas Kilp.

Oktoobris valminud Hoiupanga 240 miljoni kroonise aasta kasumiprognoosi täitmisest jäi pangal puudu 6,2 mln krooni ehk 3 protsenti. Kilbi väitel raskendas prognoosi täitmist makstud 7 miljoni kroonine tulumaks ja sisse võetud laenude 6 miljoni kroonine teenustasu. Hoiupanga teatel tuli pangal esmakordselt üle viie aasta maksta tulumaksu, kuna teenitud aastakasum koos üldise pangandusreserviga ületas tulumaksuvaba reservi määra 28,4 mln krooni võrra.

Kasumile avaldas Kilbi sõnul mõju kohalike omavalitsuste ja riigiasutuste hoiuste vähenemine. Ta tunnistas, et Hoiupank ei osalenud detsembris riigikassa deposiitide oksjoneil sealsete kõrgete intressimäärade tõttu.

Hetkel kuum