Neerusiirdamine toimus ministeeriumi teadmata

20. jaanuar 1998, 00:00

Operatsioonidest ei teadnud ka Tallinna tervishoiuamet, kellele keskhaigla allub.

«Seda ma teadsin, et keskhaigla plaanib koostööd Iisraeli professoritega, aga et sellele järgneb kohe nii suur operatsioonide ports, ma küll ei osanud arvata,» sõnas sotsiaalministeeriumi kantsler Jaan Rüütmann. Eile hilisõhtul kutsuti Rüütmann peaminister Mart Siimanni juurde juhtunust aru andma, lehe trükkimineku ajaks polnud vestluse tulemust selgunud.

Iisraeli firma Pariasu Company esindaja Jacob Dayan ja Tallinna keskhaigla peaarst Andrus Mäesalu käisid kantsler Jaan Rüütmanni juures oma koostööle heakskiitu saamas 5. jaanuaril.

Rüütmanni sõnul räägiti vaid üldplaanis kasulikust koostööst ja kohtumine jättis talle mulje, et konkreetseid koostöövorme alles otsitakse.

Üks päev hiljem sõlmitud Pariasu ja keskhaigla vahelises kokkuleppes on aga juba konkreetne plaan teha Eesti haiglas 7--8 neerusiirdamise operatsiooni. Lepingu lõpus on viidatud Jaan Rüütmanni heakskiidule.

Lepingu järgi kohustus keskhaigla tagama operatsiooniks vajalikud ruumid ja lihtsamad ravimid, lubama kasutada oma laborit ja personali ning pakkuma opereeritavatele 10päevase haiglaravi.

Ühe operatsiooni hind on kokkuleppe järgi 8000 USA dollarit (117 000 Eesti krooni), opereeriti kuut Iisraeli kodanikku. Operatsioone tegid Iisraeli arstid, kuid neid assisteerisid Eesti kolleegid. Üks haige jäi neerusiirdamisest ilma, sest doonor otsustas viimasel hetkel, et ei loovuta oma neeru.

Esimese poole siirdamisele kulunud rahast kohustus Pariasu lepingu järgi keskhaiglale tasuma haigete saabumisel. Teise poole pärast nende väljakirjutamist. Haigeid saatvad isikud ööbivad Iisraeli firma kulul Tallinna hotellides.

Pariasu on ühe rahvusvahelise organite siirdamisega tegeleva ettevõtte esindaja Iisraelis. Keskhaigla peaarsti Andrus Mäesalu sõnul oli see esimene koostöö, mida on kavas jätkata.

Mäesalu sõnul on lepingupool kohustused haigla ees täitnud ja poole rahast ära maksnud. Teise poole kohta lausus ta, et Eesti maksumaksja selle all ei kannata, kuna haigekassa tasub teenused alati takkajärele, ja selleks ajaks on seegi raha iisraellastelt üle kantud.

Keskhaigla töötajatest osaleb operatsioonidel ja järelravis umbes 30 inimest. Seni pole nad töö eest tasu saanud. «Nende palgapäev pole veel tulnud,» andis Mäesalu mõista, et tegemist oli tavalise rutiinse tööga.

Samas ütles operatsioonide organiseerimisega seotud keskhaigla ühe kliiniku juhataja Leonhard Kukk, et töö toimus nädalavahetusel ja selle eest peab saama lisatasu.

Operatsioonide eesmärk polnud Kuke sõnul tulu teenida. Seepärast ei ole lepingusse planeeritud kasumit, vaid konkreetsete operatsioonidega ja haigete põetamisega seotud kulude tasumine.

Pelgulinna haigla peaarst Vello Ilmoja sõnul on neerusiirdamise operatsiooni hind Eestis kehtiva ravikindlustuse hinnakirja järgi 7550 krooni, aga kalliks teeb selle operatsiooni keerukas ja kulukas järelravi, mis viib hinna lõpuks 80 000 kroonini. Seega pakkus Pariasu kõrgemat hinda, kui Eestis selline operatsioon maksaks.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Jaan Rüütmann ütles, et doonorid olid kõik kirjutanud loobumislepingule, et raha nad selle eest ei võta. Need elundiloovutajad ei olnud pärit üksnes Iisraelist, vaid Itaaliast ja mujalt Euroopa riikidest, nii et raske on neid pidada neeru vajaja lähisugulasteks, lisas Rüütmann. Eestist tema kinnitusel ühtegi neerudoonorit ei olnud.

Neeru loovutamise eest nn mustal turul küsitakse ajakirjanduse andmetel kuni 10 000 dollarit. Selliseid neeruloovutamise pakkumisi on avaldanud aeg-ajalt näiteks ka kuulutuseleht Kuldne Börs.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing