Hoiupanga kasum väheneb enim

25. veebruar 1998, 00:00

Hoiupanga pearaamatupidaja Juta Maar ütles, et tagasiulatuvalt vähendati ka 1996. aasta kasumit 7,3 miljoni krooni võrra.

Kasumi vähedamine sõltub panga laenuportfelli kasvust. Mida kiirem on see olnud, seda suurem on ka ümberarvestus.

Ühispanga eelmise aasta kasum peaks vähenema 19 mln krooni võrra 192 mln kroonini.

Ühispanga asepresident Ülo Suurkask kinnitas eelmisel nädalal, et pank ei kavatse oma kasumit ümber arvestada vähemalt seni, kuni pole täpselt selge, kas praegune seadus jääb kehtima. Suurkask põhjendas otsust sellega, et Ühispanga laenuportfell on eelmise aastaga kiiresti kasvanud ja lubatud reserv pole täis.

Ühispangas auditit teostava firma Deloitte & Touch audiitor Veiko Hintsov ei soostunud kommenteerima, kas pangal soovitatakse oma eelmiste aastate kasum ümber vaadata või mitte. «Puht raamatupidamislikult ei tohiks see jooksvat aastat mõjutada,» kinnitas ta.

Septembrikuus vastu võetud seadusemuudatuse kohaselt vähendati kommertspankade ebatõenäoliselt laekuvate laenude katteks moodustatavat tulumaksuvaba reservi varem kehtinud viielt protsendilt kahe protsendini laenuportfelli mahust.

Riigikogus ringleb seadusemuudatus, mille kohaselt reserv taastatakse selle endises mahus.

Juta Maar lisas, et arvestades kommertspankade omakapitali nõrka baasi, oleks igati mõistlik, kui endine reservimäär taastataks.

Ta märkis, et juhul kui seadust muudetakse, ei hakka kommertspangad oma kasumeid taas ümber arvestama, vaid hakatakse lähtuma selle aasta alguses kehtima hakanud rahvusvahelisest standardist, mille järgi potentsiaalne tulumaksukohustus kajastub võõrkapitalis ega mõjuta pankade omakapitali.

Tallinna Panga riski ja varahalduse divisjoni juhataja Rändy Hütsi ütles, et pangad ei saa jääda riigikogu tegevuse taha ootama. Praegune seadus on selline ja seda tuleb ka täita, lisas ta.

Audiitorfirma KPMG Estonia vannutatud audiitor Andres Root märkis, et seadusest lähtuvalt ja konservatiivsuse põhimõtteid arvestades peaksid kõik kommertspangad oma eelmiste aastate kasumid ümber vaatama. Arvestades seaduse tagasiulatuvat mõju tuleks ümberarvestus teha alates 1994. aastast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing