13. aprill 1998 kell 22:00

Riikide konjunktuurifaas

Aasia kriis mõjutab tööstusriike eeskätt väheneva kaubanduse tõttu. Kuna Aasia riikide valuutad on nõrgenenud, on nende eksportkaubad odavad ning lääneriikidel on sinna raskem eksportida.

OECD eriuuring tõestab, et lääneriikide väliskaubandus kahaneb aastail 1998--1999 umbes 100 mld dollari võrra. Kuid näiteks USA-le, kus majandus on üle kuumenenud, annab see teretulnud mahajahutusvõimaluse.

Tulevastes euroriikides peaks pikaajaline intress kahe lähiaasta jooksul püsima 5-6% piires. Lühiajalised intressid on püsivalt 4% mail.

Tänu konjunktuuri tõusule peaks Euroopa Liidus kahanema töötus, mis veebruaris hõlmas tööjõust 17,4 miljonit ehk 10,3%. Samal ajal suureneb see kriisis vaevlevates Aasia riikides. Ainuüksi Lõuna-Koreas tõuseb töötus eelmise aasta 2 protsendilt tuleval aastal kuuele protsendile.

OECD on juba mitu aastat arvanud, et Ühendriikide majanduskasv hakkab ükskord nõrgenema, aga ei ühtigi. Nüüd prognoositakse, et selle maailma parima majanduse konjunktuuri tasane langus tuleb 1999. aastal. USAs on hetkel aktuaalsed üksnes inflatsioonioht ja intressi tõstmise võimalus.

Kontrastiks USA-le on maailma suuruselt teine, Jaapani majandus, mis aasta tagasi ilmutas tõusumärke, sügavas languses. Kui veel aasta eest ennustas OECD Jaapanile selleks aastaks 2,9protsendilist majanduskasvu, siis nüüd pakutakse 0,3protsendilist langust.

Teine väheneva SKT kasvuga riik Aasias on Lõuna-Korea.

Euroopa põhiline konjunktuurimootor Saksamaa peaks jätkama tõusujoones. Aasia kriisi mõju talle on väike ja ka inflatsiooniohtu ei ole. Saksamaad vaevab liiga aeglaselt kahanev suur töötus ning pensioni- ja maksusüsteem vajab reformimist. DI

Hetkel kuum