11. mai 1998 kell 22:00

Valuutaturud jälgivad inflatsiooni

Dollar alustas uut nädalat langusega nii jeeni kui ka Saksa marga suhtes.

Kuigi Jaapani majandusväljavaated jäävad endiselt hägusaks, andis saareriigi aktsiahindadele hoogu Saksa autotööstushiid Daimler-Benz, kes teatas huvist Nissan Motor Co veoautode tootmist osta. Nikkei indeks tõusis uudise peale 1,54 protsendi võrra 15381,90 punktini. Jeeni toetas ka USA rahandusminister Robert Rubini ning Jaapani rahandusminister, kes mainisid pressile pärast reedest kokkusaamist võimalikke ühisaktsioone ehk teisisõnu interventsiooni. Jeeni hoiab kukkumast vaid turgude teadmine, et ei USA ega Jaapan soovi selle langemist alla 135 USD/DEMi taseme.

Käesoleva nädala märksõnaks saab valuutaturgudel inflatsioon. Suurem osa riike avaldab oma tarbijahinnaindeksid sel nädalal. USA tarbijahinnaindeks avaldatakse neljapäeval ja Saksamaa oma avaldati eile.

Aasia turgudel 1,765--1,770 DEMini langenud dollar hakkas pärastlõunal siiski tõusma ning pärast USA turgude avamist jõudis 1,7793 DEMi ehk 14,2344 kroonini. Paljud analüütikud on veendunud, et dollari kolmeaastane tugevnemise periood on lõppenud ning Ühendriikide valuutat ei toeta ka oodatud/kardetud intresside tõstmine.

Möödunud nädalal dramaatiliselt langenud Suurbritannia nael sai eile toetust Briti tööstustoodangu kogukasvust, mis tõusis märtsis 0,7 ja möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 1,1 protsenti. Naelsterlingi kurss tõusis korraks reedeõhtuselt 2,9050 DEMilt (23,24 kroonilt) eile 2,9064 margale (23,251 kroonile).

Hetkel kuum