24. mai 1998 kell 22:00

Turvafirmad matsid vaenukirve maha

«Valisime liidule laiapõhjalise juhatuse,» kommenteeris konflikti lahendust turvaettevõtete liidu esimeheks valitud ASi ESS Security juhatuse esimees Hando Sulev. Liidu juhatust teravalt kritiseerinud Eesti Turvateenistuse ASi (ESC) president Jaanus Rahumägi valiti turvaettevõtete liidu juhatuse aseesimeheks. Juhatuse liikmeteks said ka Riho Lutteri firmast Securitas Eesti, Ants Väinsalu AlarmEstist ja Ülo Kala Eltronist.

Jaanus Rahumägi väitis enne turvaettevõtete liidu aastakoosolekut, et ESSist, EVK Grupist ja Akropol A-st moodustatud konsortsium on asunud ründama kõiki konkureerivaid firmasid. Rahumägi sõnul kasutas turvaettevõtete liidu endises juhatuses enamust omanud konsortsium liitu oma võimuvahendina, sest kavatses riigimaksuvõlglased liidust välja heita.

Hando Sulev keeldus avalikustamast, kes maksuvõlglastest olid turvaettevõtete liidu aastakoosolekuks jõudnud võlad riigile tasuda. «Mõnel on veel maksmata, kuid ma ei kommenteeri, sest liit on oma liikmete suhtes heatahtlik,» lausus Sulev.

ASi Krediidiinfo andmetel olid mai alguses turvafirmadest suuremad maksuvõlglased ESC, kes oli maksuametile võlgu ligi miljon krooni ning haigekassale sadu tuhandeid kroone, AS Tammiskilp ligi miljonikroonise võlaga ja AS Claudia, kelle võlg ületas 400 000 krooni.

Hando Sulev hajutas kahtluse, nagu hakkaks turvaettevõtete liit edaspidi avalikkusele antavat teavet oluliselt piirama. «Tahame avaldada seda, mida teeme,» lausus ta. «Tegeleme liidu reglemendi täpsustamisega, mis aitaks tulevikus avalikke arusaamatusi vältida. Meie sõnum on, et turvafirmad jagavad turgu tülita.»

Turvaettevõtete liit plaanib sõlmida politseiga hea tahte kokkulepped, mis kinnitavad, et erastruktuurid teevad riigiga koostööd ja turvafirmad ei kavatse politseid riigi sisejulgeoleku tagamisest eemale tõrjuda.

Hetkel kuum